Slottis nya skolcafé

I höst har slottsstaden skola öppnat ett skolcafe. Cafeet ligger precis bredvid matsalen på första våningen, och den är väldigt lätt att känna igen då det känns väldigt hemtrevligt och fik aktigt. Cafeet har inget officiellt namn än, men det heter “Cafe slottis” tills vidare. Ansvarige, Aza svarar i en intervju med slottisbladet på bland annat varför han fick jobbet, öppettiderna och vad han tycker om hörnan.

Först och främst, kan du berätta lite om varför det är nödvändigt att öppna ett skolcafe?

  • Ett skolcafe öppnas för att eleverna vill ha en plats där dom kan träffas, ta det lugnt och koppla av utan att behöva tänka på skolstress. Det är en plats där man kan hänga med både kompisar och andra lärare eller assistenter. Dessutom är det för att förhindra folk från att skräpa ner. Det som köps i cafeterian, ska ätas i cafeterian.

Vidare berättar Aza att det är bra att cafeterian ligger nära ingången och matsalen.

  • Positionen är jättebra. Det är viktigt att den ligger nära till allting så att den blir lättillgänglig för eleverna..
  • Det finns många möjligheter med positionen. På sommaren kommer den vara viktigare när det är fint väder och folk vill sitta ute. Då kommer cafeet verksamma på ett helt annat sätt med fler roliga saker, aktiviteter utomhus och högtalare med musik.

Kan du berätta lite om processen bakom att du fick jobbet?

Jag sökte ett jobb som elevassistent, men min chef Charlotte sa att skolan behövde någon som kunde driva fiket. Och då fick jag göra intervjuer och träffa chefer, och då lade dom upp hur den tjänsten var uppdelad. Och jag tyckte det lät spännande så jag accepterade.

Han är dock tydlig med att han tycker att det är hörnans fel att det skräpas ned så mycket på skolan, och att skolcafeet är en bra lösning på nedskräpningsproblemet.

  • Eftersom att toast och nudlar är dom två populäraste grejerna på hörnan och vi säljer det så.. det är billigare hos oss. Och det är inte bara billigare, utan det kommer finnas regler. Det eleverna köper i cafeterian får dom äta och slänga i cafeterian. Det är det som är problemet med hörnan, att ni elever köper deras grejer, och sedan slänger dom på skolan. Förutom att det är en skola är det även en arbetsplats för vuxna och för barn. Den är jättefin, ny och fräsch. Så den ska inte förstöras av några nudelpaket. Förutom nedskräpningen så är det inte bra för er elever att få i er så mycket socker, men hon som säljer tänker inte på det, utan hon tänker på att utnyttja barnen för att tjäna pengar genom att sälja capri sun och choklad som bara består av socker. Och att få i sig det som ung är inte bra.
  • Till skillnad från henne får jag min lön av Malmö stad, hon får det helt och hållet från sin kiosk.

Slutligen, vad tycker du om dom låga priserna?

  • Jag tycker dom är väldigt låga. Tanken är ju inte att vi ska göra en business av cafeet, utan tanken är att alla ska ha möjlighet på något sätt att kunna handla någonting när dom behöver det. Som till exempel om man skulle missa skollunchen eller om man har varit hos tandläkaren så ska det finnas ett alternativ på skolan och INTE på kiosken i hörnan på huset, för den är inte omtyckt av oss vuxna. Eleverna kanske gillar den, men inte vi.

Om skolcafeterian

Det har inget officiellt namn än, trots att den heter cafe slottis. Dock så kommer det möjligtvis finnas en tävling där elever får komma med namnförslag som sedan röstas fram av en jury. Det finns även en chans att det kommer införas en “laddstation” där elever kan lämna av sina telefoner eller chromebooks på laddning om det skulle behövas. Dessutom kommer finnas en önskelåda där eleverna kan ge förslag på saker dom vill ska förändras, angående menyn eller annat. Menyn är helt upplagd från eleverna, där dom har fått säga vad dom tycker ska finnas på menyn. Fast menyn kommer förändras ofta, och Aza tror att det kommer bli mer ekologiskt och vegetariskt, och mer sallader och frukt. Eftersom den ligger såpass nära restaurangen så kommer det inte säljas saker man blir mätt på, utan mindre grejer så man orkar äta i matsalen också. På fredagar kommer det finnas något som heter “fredagsspecialen”, något extra som man bara kan köpa den fredagen. Skolans Idrottsförening kommer hjälpa till att driva cafeterian på måndagar och fredagar. Som lön för hjälpen kommer dom få pengar till sin egna förening. 2 dagar i veckan går pengarna som tjänas till Idrottsföreningen, och dom andra tre går dom till cafeverksamheten.

Öppettider: Måndag – Fredag 8.30 – 15.00 med lunchstängt 11.00 – 13.00

Observera: Ibland kommer Aza vara vikarie på någon lektion,då kommer cafeet vara stängt.

/ Julian & Elliott, 8A