Paris

Paris är huvudstaden i Frankrike. I innerstaden finns det ca 2,2 miljoner invånare och med förorten ca 11 miljoner. Staden har delats in i 20 st arrondissement, arrondissement är ungefär samma sak som distrikt.

Seine är en flod i norra Frankriken som rinner igenom bland annat Paris och Le Havre. Floden sträcker sig ca 776 km igenom Frankrike och mynnar sedan ut i den Engelska kanalen. Broar som går över Seine är bland annat Pont Neuf, Pont de L’Alma och Pont des arts.

Kända byggnader i Paris är bland annat Eiffeltornet, Louvren, Notre-Dame, Musée d’Orsay, Triumfbågen, Sacré-Cœur och Jardin du Luxembourg. Det väldigt kända porträttet av Mona Lisa är målat av konstnären Leonardo da Vinci och finns i byggnaden Louvren.

Några maträtter i Frankrike är Jardin du Luxembourg, vilket är oxgryta med blandade grönsaker och Coq au vin, det är tupp i kokt rött vin. Det finns också Steak frites, vilket är stekt biff med pommes frites. Det är också Frankrikes populäraste maträtt speciellt på enklare restauranger.

I november 2015 skedde 6st explosioner och skottlossningar i centrala Paris och i förorten Saint-Denis. Detta skedde både den 13 och 14 november. 130 personer dog och 350 personer skadades vid terrordådet, 89 av dem personer som dog och över 300 av personerna som skadades befann sig i konsertlokalen Bataclan. Frankrikes president anklagade den Islamska staten för att ha utfört terrordådet, terrororganisationen erkände och tog ansvar för sina brott.

/Flora