Proffskollen


Genom åren har Malmö FF både köpt och sålt spelare med olika kvaliteter och personligheter. Vissa med större avtryck än andra och alla har Malmö FF som en del av sin historia. Frågan vi ställer oss här är då, hur har det egentligen gått för dem? Här nämns några som jag känner gjort stora avtryck i Malmö.

Tokelo “Tiki” Rantie

Rantie jobbade sig upp i karriären genom flertal akademier, den största vid namn “Stars Of Africa Academy” i hemlandet Sydafrika. Under 2010 spelade Rantie två korta lånesessioner, först i Ferroviário de Beira och därefter i CD Maxaquene. De båda i grannlandet Mozambique. 2011 flyttade Rantie på lån till Sverige och IFK Hässleholm i division 3 som en del av “Stars Of Africa Academy” samarbete med att få över sydafrikanska fotbollsspelare till Sverige. Efter en session kom Rantie till just Malmö på ett 17 månaders lån ifrån Stars Of Africa Academy med en köpoption på en fastställd men icke avslöjat pris. Under sin första säsong 2012 i de “himmelsblå” gjorde han 3 mål på de 11 spelade matcherna. Året därpå var han desto mer tongivande med 7 mål på 21 matcher. Under samma år skulle Malmö även komma att vinna SM-guld.

Den 1 september 2013 spelade Tokelo sin sista match i den himmelsblå tröjan och flyttade därefter vidare till AFC Bournemouth i den engelska andraligan, Championship. Malmö sägs ha fått en summa på 35 miljoner kronor för Rantie, det är dock obekräftat. Rantie spelade 37 matcher i Bournemouth. På de 37 framträdandena hann han dock bara göra 4 mål. Rantie flyttade ifrån England 2016 och fortsatte sin karriär i Gençlerbirliği i Turkiet.

Rantie åkte hem till Sydafrika för att träffa familjen men återvände aldrig och skall enligt osäkra källor ha börjat spela i Cape Town City i hemlandet. Varken hans agent eller Gençlerbirliği vet var han håller hus. 26 åringen var aktuell för en återkomst till sverige men ska alltså ha bestämt sig för att bosätta sig i hemlandet.

“Tiki” har även spelat ett få antal matcher i Sydafrikas landslag. 16 matcher hann Rantie spela i Sydafrika. Han blev avstängd ifrån landslaget efter att ha fisit på tränaren och ska efter det inte ha fått komma tillbaka. Efter att

Nedan ser du ett klipp på alla hans gjorda mål i MFF-tröjan

Pontus “Ponne” Jansson

Pontus Jansson är född i Arlöv utanför Malmö. Han började därför sin Karriär i Arlöv BI. Han gick dock redan som 15 åring till Malmö FF, ett steg många unga talanger tar. 2008 blev han utnämnd till Malmös mest lovande junior och redan 2009 kritade han på ett 5 årskontrakt med Malmö FFs A-lag. Pontus debuterade i en 2-1 seger borta mot Djurgårdens IF den 14 september 2009. Det blev en direkt utlåning till IFK Malmö och kom sedan tillbaka från lånet 2010. Han var tänkt som anfallare och innermittfältare men problematik i backlinjen ledde till att han försäsongen 2010 fick ta klivet ner, först och främst under A-lags träningar. Han gjorde sin första match som mittback när han gjorde ett sent inhopp mot GAIS. Det var dock i ett derby mot ärkerivalen Helsingborgs IF som det blev första starten på den ovana positionen mittback, det efter en skada på Jasmin Sudic. På grund av Janssons storlek fick han ibland agera mittback redan i ungdomslaget Arlöv. Guldåret 2010 spelade Jansson 14 av 17 matcher från start och de resterande 3 kom han in från bänken, han gjorde ett mål på de 17 matcherna. Från 2009 till 2014 spelade Pontus i Malmö och gick sedan till Torino i italien. 5 mål, 1 assist, 11 gula kort och 2 SM-Guld blev det för Jansson under en 5 årsperiod.

Den första augusti 2014 kontrakterades “Ponne” med Torino efter att hans kontrakt med Malmö löpt ut, även om det inte blev någon övergångssumma så fick Malmö en utbildningsbidrag på 4,5 miljoner. Den 19 oktober 2014 debuterade Jansson för Torino mot Udinese i den Italienska ligan, Serie A. Under första säsongen i Serie A spelade han 9 matcher varav 2 var inhopp. Säsongen därpå gjorde han sju framträdanden i ligan, varav ett inhopp. Under hans två säsonger spelade han sammanlagt tre matcher i Coppa Italia, italienska cupen.

Den 18 augusti 2016 lånades Pontus Torino ut till Leeds United i engelska andraligan, Championship, för resten av säsongen. I dealen ingick en option för en permanent övergång. Jansson blev snabbt en publikfavorit på Elland Road och fick bland annat en sång tillägnad sig. Han vann utmärkelsen som klubbens bäste spelare i september 2016.

I februari 2017 skrev han på ett treårskontrakt för Leeds, men den permanenta övergången satt till den 1 juli samma år. Jansson spelade 34 seriematcher under sin första säsong i Leeds, inte ett enda inhopp blev det utan samtliga från start.

Jansson var avstängd i premiären säsongen 2017/2018 på grund av de gula kort han dragit på sig föregående säsong, därefter fortsatte han som ordinarie mittback. Av de nästföljande elva seriematcherna startade Jansson tio, det enda undantaget utgjordes vid en match mot Ipswich Town, då han vilades på grund av en mindre skada.

Jansson skrev på ett nytt femårigt kontrakt med Leeds United 25 oktober 2017, gällande till utgången av säsongen 2021/22.

I januari 2018 röstades Jansson på spelarorganisationen PFA:s hemsida fram till december månads bästa spelare i Championship. Han gjorde under januari månad fler rensningar och tacklingar än någon annan spelare i serie. Sammanlagt kom Jansson att spela totalt 42 av Leeds 46 seriematcher under säsongen 2017/2018, och gjorde tre mål.

Under den pågående säsongen har Jansson hamnat i blåsväder  då han i en tv-intervju omedelbart efter slutsignalen i samma match konstaterade att han ”mådde skit” och att resultatet var ett ”rån av domaren”, den senare kommentaren en följd på en rad sämre domslut inklusive en omdiskuterad straff. Senare samma dag bad Jansson om ursäkt för sina kommentarer. Cirka två veckor senare, den 23 oktober, valde FA att stänga av honom i kvällens match mot Ipswich.

Under sina säsonger har Pontus hittills hunnit med att göra sammanlagt 6 mål och en assist. Lite oroväckande är att han även hunnit med 14 respektive 13 gula kort under bara två säsonger(!), sammanlagt 27 stycken.

Jansson har spelat i både U17, U19 och U21 landslaget. Den 9 februari 2011 debuterade han sin för Sveriges U21-landslag, det blev dock en förlust med 3-1 mot Portugal. Den 18 januari 2012, under landslagets årliga januariturné, debuterade Jansson för Sverige på seniornivå, då Sverige besegrade Bahrain med 2-0. Han spelade sin andra landskamp under invigningen av nationalarenan Friends Arena den 14 november samma år. Då slog Sverige England med 4-2 efter att Zlatan Ibrahimovic gjort alla Sveriges mål, många kommer förmodligen cykelsparken från nästa halva plan. Jansson fanns med i den svenska truppen till EM i Frankrike 2016, som fjärdeval bland mittbackarna fick han dock ingen speltid. Han kritiserade efteråt av landslagsledningen för “bristande strategi”.

Efter nio träningsmatcher och sex tävlingsmatcher som avbytare, fick Jansson för första gången speltid i en tävlingslandskamp den 11 november 2016, då Sverige oturligt förlorade borta mot Frankrike med 2-1 i kvalet till fotbolls-VM 2018. Hans första tävlingslandskamp från start fick han den 25 mars 2017 mot Vitryssland, då Victor Nilsson-Lindelöf tvingades avstå på grund av skada, och Sverige vann sedan matchen enkelt med 4-0.

För första gången någonsin utsågs Jansson till lagkapten i en träningslandskamp mot Rumänien.

Jansson togs även ut i Sveriges trupp till VM i Ryssland 2018, och fick spela hela öppningsmatchen då Sverige besegrade Sydkorea med 1–0, detta efter att Nilsson-Lindelöf hade drabbats av sjukdom. Janssons andra VM-match blev ett inhopp som en mer offensiv roll i kvartsfinalen mot England, då Sverige jagade reducering.

Den 6 september 2018 var Jansson återigen lagkapten,i ett reservbetonat Sverige, i en träningsmatch mot Österrike.

Nedan finns en video som visar lite kortfattad fakta och höjdpunkter under hans sejour i Leeds United.

Några andra spelare som jag hade velat nämna är Miiko Albornoz, i Malmö från 2011-2014, och Kingsley Sarfo, i ungefär ett halvår från 2017-2018. Varför jag valt att ta upp just dessa två är för de är väldigt kontroversiella, båda har nämligen anklagats för våldtäkt. Det är inget som är man kan vara helt säker på att det skett men mycket tyder på det. Den uppståndelse som skett kring klubben angående de två ärendena  har gjort att klubben fått ta ansvar för. Jag tycker det är synd att klubben får stå till svars för va de enskilda individerna har gjort och att det fått klubben att se dålig ut. Jag ville ta upp detta kort på grund av att det är något som klubben fått utstå med under hela 2010-talet och som för evigt kommer att förknippas med Malmö FF.

Varför jag valt att tilldela största delen av denna text till två specifika spelare vet jag inte riktigt. Jag tror att jag blivit så fokuserad på just de två då de är några av de MFF- spelare jag tyckt väldigt mycket om under deras tid och speciellt Pontus som själv är MFF- supporter och försöker se så många matcher som går på plats, på stadion.

/en Malmö FF-supporter