Terrorattacken i Stockholm


Den 7 april 2017 körde en lastbil på Drottninggatan i Stockholm. Fem personer omkom och fler blev skadade. Många har säkert hört talas om detta men alla vet kanske inte exakt vad som hände.
En lugn eftermiddag kapade en man i fyrtioårsåldern en lastbil. Lastbilen tillhörde Spendrups, ett bryggeri och blev stulen under en leverans. Mannen som körde bilen blev också skadad under ett försök att hindra stölden. Han åkte sedan vägen från stöld platsen till Drottninggatan där han körde en långa bit.

Fem personer förlorade sitt liv när han körde längs gatan. Tre bodde i sverige, en 66 åring, en 69 och en som var 11 år . En från Storbritannien och en från Belgien. 10 personer skadades. Han körde slutligen in i den stora Åhlens-byggnaden.

Det som många inte vet var att gärningsmannen sedan försökte spränga förarhytten. Men fordonet sprängdes inte utan fattade eld och skadades allvarligt. Men trots det så lyckades han ändå brännskadad smita. Elden släcktes snabbt av brandmän och han då inte skada någon.

31 februari 2018 startades rättegången mot Rakhmat Akilov. Han misstänktes för att vara gärningsmannen. Juli 2018 var det klart. Akilov blev dömd till lagens strängaste straff: livstids fängelse, efter att ha gjort en mängd mordförsök. Han har även fått betala skadestånd.

På grund av detta så beslutade man att sätta ditt flera stenlejon, som gör att inga fordon kan köra  på gatan för en säkrare plats. Många har nog blivit rädda att något liknande ska hända igen, men detta är något väldigt ovanligt. Det har varit flera minnesstunder och även konserter för att sörja och minnas det hemska.

Skribent: Alva Uhlander