Mytologiresan: Draugen

Hej och välkommen till mytologi-resan. I den här serien så reser vi till olika delar i världen och får läsa om det väsen som är mest framstående eller intressant i dennes mytologi. Vi startar av resan i norden där vi nu ska läsa om draugen.

Draugen är ett av de mest kända nordiska dödsväsena. Draugen är inom nordisk mytologi en människa vars kropp går igen. De är dock inte andar utan materiella gengångare, en nordisk zombie helt enkelt. En draug är inte ett fromt väsen utan är tvärtemot fasansfull och ohygglig. De har övermänsklig styrka, kan i princip inte dödas med vapen och njuter av den skada de orsakar. De är onda rakt igenom och lever/drivs av girighet och ondska. Draugar dödar inte på ett “rent” och “fint” sätt såsom med vampyrer, utan de attackerar med vapen, tänder, och klor.

Drauger skapas när onda människor dör i strid. Dessa människor är inte välkomna i de fördömdas rike Nifelheim och de är inte heller välkomna i hjältarnas paradis Valhall. Också mördare och fiender till asarna blir förvandlade till drauger. Bakgrunden till “draug-berättelserna” ligger med stor sannolikhet i hur norden började kristnas i slutet av 1000-talet. Att förvandlas till en draug efter döden användes som ett hot av de katolska munkarna för att folk inte skulle gå tillbaka till hednatron.

I nästa nummer: Vi drar till östeuropa för att lära oss mer om Strigoi mort – vampyren