Livet efter döden.

L

Livet efter döden är något som människan undrat över under en lång tid.

Existerar livet efter döden? Nu har jag tagit tillfället i akt att undersöka denna fråga.

Vad händer med kroppen?

Inom Islam, Judendom och Kristendom förekommer det oftast att man begraver kroppar. Inom den Ortodoxa kyrkan och Islam får man absolut inte kremera kroppar. Inom Judendomen och kristendomen blir man oftast begravd i en enkel kista medan man  i Islam inte nödvändigtvis behöver bli begravd i en kista. Inom Buddism och Hinduism blir de flesta kroppar kremerade ibland på Ganges och inom hinduismen skall askan hällas i Gangesfloden.

Vad händer med själen?

Inom syskonreligionerna, rättare sagt Kristendomen, Judendomen och Islam, tror man att man kommer att hamna i ett himmelrike efter att man dött om man har varit trogen mot gud. Fast man är fokuserar inte på det inom Judendomen. I Buddhismen och Hinduismen tror man på återfödelse och vill bryta sig ifrån återfödandet som kallas för Nirvana inom buddismen och Moksha inom Hinduismen. I Buddhismen kan man uppnå Nirvana om man följer den buddhistiska läran. Däremot måste man ha en bra karma, det menas med att dina goda gärningar ger goda resultat medan dina dåliga gärningar ger dåliga resultat. Inom Hinduismen är din karma viktig för att den bestämmer vem du kommer att vara i nästa liv, där är karman summan av dina gärningar. Om din karma är bra återföds du till en bättre varelse, som till exempel en ko, och om man har en dålig kan man bli en lägre värderad varelse, exempelvis en insekt.

Mina tankar

Vad folk tror händer efter döden är olika, det är av den anledningen som det är ett så intressant ämne. Det är även en fråga utan ett svar. Det enda sättet att ta reda på svaret är att dö, men i det fallet finns det ändå ingen garanti att man någonsin kommer att få reda på svaret. Min bild av religion är väldigt blandad, eftersom mina föräldrar tillhör olika religioner. När jag tänker på den här frågan ser jag inte det från ett religiöst perspektiv. Tänk om alla religioner har en bit av svaret. Därför är min slutsats att man kommer att leva vidare på ett eller annat sätt eftersom att det är en av sakerna som majoriteten av religionerna har gemensamt. Men jag tror att man kommer att återfödas och fortsätta återfödas. Jag alltid har undrat varför jag hamnat just i min familj, varför jag träffat just de människorna jag träffat. Det kan inte vara en slump att jag fick den familjen jag fick, det måste finnas en röd tråd som vi människor inte riktigt kan se. I ett parallellt universum där konsekvenserna av en handling förändrats hade jag kanske inte funnits. Jag tror att det finns ett band mellan den jag varit tidigare och den jag är för att kunna veta vem jag kommer att bli. Kanske är människor bara ett experiment och därav en liten bit av ett större pussel? Det är någonting vi aldrig kommer att få veta, men det enda jag vet är att alla kommer att dö. Det gäller bara att använda tiden man har väl.

Text: Sandra Paulsson 7D

Källor:

https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=1269183 Hämtad: 22/1- 19

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/sa-ser-varldsreligionerna-pa-livet-efter-doden Hämtad: 22/1-19

https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/varldsreligionernas-syn-pa-doden-och-begravning Hämtad: 29/1-19

https://gleerupsportal.se/laromedel/religion-7-9/article/af57ee34-758a-4ae8-b4ad-ac00026c7599 Hämtad: 5/2-19