Allt börjar med en bra vaktmästare!

Mark är vaktmästare på Slottsstadens skola. Mark är en väldigt snäll och pigg person. Han brukar skoja och skämta väldigt mycket vilket vi på Slottsstadens skola gillar. Vi går ner till källaren  medan dom andra eleverna på skolan är på väg att gå hem. där står Mark och sätter ihop kvastar. Det är inga människor i källaren förutom Mark. Man hör barn skrika och prata på våningen ovanför. Det låter väldigt högt när kvastarna dunsar i marken. Det är ganska sent på  dagen och Mark ska snart sluta.

Mark har jobbat på Slottis i cirka två år nu och han verkar trivas väldigt bra eftersom att man alltid ser honom med ett leende på läpparna. Mark berättar att hans arbetstider är mellan 7-18 men att det kan variera beroende på vad han ska göra.

Som vaktmästare får man laga allt från småsaker som möbler som går sönder till att fixa större saker som översvämningar.

-Nu när det är ny skola så de har varit mycket med nya material till skolan och fixa i ordning allt.

När vi frågar Mark om varför han ville bli vaktmästare så svarar han att han gillar att jobba med händerna och fixa saker. Han stannar upp och funderar någon sekund.

– Det är även roligt att jobba med ungdomar eftersom de är vår framtid, som vaktmästare kombinerar man båda.

Mark har även haft andra karriärer så som

el-tekniker och drifttekniker, han var även engelsklärare ett tag. Men eftersom att han gillar att jobba med sina händer mer blev han vaktmästare istället.

Vi frågar Mark vad som krävde för att bli vaktmästare.

-Man måste gilla människor för det är ett väldigt socialt jobb, man måste även ha mycket tålamod med alla efterfrågningar eftersom man inte kan hjälpa alla hela tiden medans man har andra saker att göra även ifall man skulle vilja hjälpa alla samtidigt.

Mark har bott i Sverige i 30 år. Vi frågar om han har  någon nära familj i Sverige.

-Ja, jag har två barn och en fru även ett barnbarn, säger han med sin typiska engelska brytning. Engelska  engelsk dialekt. Mark kommer ifrån Isle of Wight.

Vi flyttar oss lite eftersom att vi står vid trappan och man hör barn på övervåningen väldigt tydligt. Vi börjar avrunda vårt samtal med att ha en liten konversation om det vi har frågat och pratat om. Han säger att vi gärna får intervjua honom flera gånger och att det ska bli kul att få läsa om sig själv i skoltidningen. Så vi säger hejdå och tackar för oss och Mark fortsätter att sätta ihop kvastarna.

Text: Sophie Engman, Hanna Johnsson Strelitz 8C