Scouter hjälper inte gamla tanter över gatan

Vad tänker du när du hör ordet “scout”? Ungdomar som säljer kakor för välgörenhet och hjälper gamla tanter över gatan? Friluftsnördar som äter bark till lunch och kan namnet på alla växter i den svenska naturen? Scouting är så mycket mer än så. Visst handlar det om friluftsliv och att vara en god människa, men även om gemenskap, att engagera sig i samhällsproblem, och ibland att bara sitta i en soffa och prata skit

Jag är scout, och har varit det i snart fem år. Båda mina föräldrar var scouter, två av mina syskon är det, och några av mina allra bästa vänner har jag fått genom scouting.

Som scout tillhör du en kår – i kåren finns det ledare och scouter i alla åldrar, du kan börja vid åtta års ålder och vara med livet ut. Scouterna är såklart indelade i åldersgrupper. När du är yngre så handlar scouting mest om att leka och träffa vänner utomhus. När du blir lite äldre börjar det handla om att samarbeta som en grupp, och lära sig friluftsliv (t ex elda, sätta upp vindskydd och laga mat). I min åldersgrupp (ca 15-18) handlar det om att ta eget initiativ, vara hjälpledare åt de yngre scouterna och gå på hajker (vandring i naturen) utan ledare.

Min patrull (åldersgrupp) i min kår består av ungefär 10 personer. Vi träffas varje tisdagskväll i två timmar och gör olika saker, som till exempel bakar, har lägerbål, tävlar i vem som kan göra flest knopar, eller planerar en hajk. Vi går på hajk kanske två-tre gånger per termin. Och två gånger varje år åker hela kåren på läger. Det innebär att många olika kårer (allt från fem till femhundra) träffas på samma ställe och bor där i 4-5 dagar, ibland en vecka. Vi bor i tält och lagar vår egen mat, och går på olika anordnade aktiviteter. Vi får massa nya vänner från andra kårer.

Nu när du har läst den här texten om scouting hoppas jag att du inser, att scouting är en rolig aktivitet där alla får vara med, där alla kan ha roligt och få vänner för livet. Och ingen i min patrull har någonsin ätit bark till lunch, eller hjälpt en gammal tant över gatan

Ingrid Bjerre 8E

Läger:

Hajk: