Kim Källström dog för västvärldens synder

Varje år görs det över 200 anmälningar om arbetsmiljöbrott. Under 2018 omkom 58 personer på sina arbetsplatser vilket är 14 fler än det antal personer som dog i skjutningar samma år och sedan år 2016 har antalet dödsfall på arbetsplatser bara fortsatt öka. Den 30 januari 2019 hade redan åtta personer omkommit på sina arbetsplatser vilket motsvarar cirka två dödsfall per vecka. Det har då varit i “solskenshistorier” som “falla från plåttak ner på betonggolv” och “träffad av fallande vägg”. Detta på grund av att de som oftast dör på sina arbetsplatser är byggarbetare.

En rimlig följdfråga skulle vara varför det oftast är byggarbetare som drabbats? En enkel förklaring till de många dödsfallen är att byggarbetarna ofta arbetar under tidspress vilket leder till att arbetsgivaren inte kontrollerar att säkerhetsutrustningen är tillräckligt säker.

Trots att det görs  drygt 200 anmälningar varje år är det få som leder till åtal mot arbetsgivaren. I Umeå omkom år 2011 en 24-årig man när han rengjorde en kalkugn som tydligen inte var avstängd och hans lungor frättes sönder. Eftersom förundersökningen vid arbetsmiljöbrott ofta är väldigt lång så dröjde det sex år innan rättegången skulle ha ägt rum, men rättegången ägde aldrig rum eftersom preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott är två år, förutsatt att ingen omkommer då den i sådana fall förlängs till fem år.

Man skulle kunna påstå att frågan behöver ett ansikte utåt, exempelvis en politiker som Gudrun Schyman har varit för jämställdheten, Annie Lööf för småföretagens rätt att gå med vinst eller Margot Wallström för Yemenkrisen. Tvärtom, den mest igenkännbara personen som har berört ämnet är fotbollsspelaren Kim Källström. Källström har gått ut och sagt att många har fått en felaktig bild av värdlandet till fotbolls-VM 2022, Qatar. I en intervju i Aftonbladet förklarar Källström.:“Jag tror att vi svenskar har fått en bild av Qatar som har hämtats från media. Men det är viktigt att ha besökt landet själv för att bilda sig en egen uppfattning. Uppenbarligen finns det förbättringsområden i Qatar, men de arbetar hårt med det. Människor kanske är skeptiska, men jag har haft en väldigt trevlig vistelse här och det har varit en ögonöppnare.” , säger Källström till tidningen Sportbladet.

Bland annat hyllar Källström närheten till de olika arenorna och därmed kan fotbollslagen undvika långa resor. Problemet med Källströms uttalande är hans uppenbara brist på perspektiv, vilket framgår eftersom han får sig själv att framstå som arbetare. För att finns samhällsproblem i Qatar som är betydligt mer allvarliga än långa bussresor.  Otroligt många gästarbetare från exempelvis Malaysia och Bangladesh har omkommit i samband med byggandet av arenorna till fotbolls-VM. Därtill finns problemet med begränsade rättigheter för kvinnor i Qatar. Visserligen medger Källström att det finns förbättringsområden, men att man jobbar hårt med att åtgärda dem. Dock pågår inte progression gällande HBTQ-rättigheter under fotbolls-VM. På grund av att homosexualitet är olagligt i Qatar har FIFA:s VD gått ut med att homosexuella under fotbolls VM bör avvika från sexuella aktiviteter. Källströms uttalande har diskuterats i på både sociala medier och i statlig radio. Många anser att Kim Källströms uttalande är problematiskt och även om det trots allt inte gäller Sverige så kan man tänka att det är bra att någon ändå uttalar sig om problemet. Dock är frågan ifall han verkligen har gjort det? Egentligen har han bara hyllat de korta bussresorna mellan arenorna och därmed symboliserar han västvärldens brist på perspektiv.

Text: Isac Jaenecke, 9D