Musikrecension – Billie Eilish ”WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?”

Billie Eilish är en popsångerska som nyligen har släppt sitt Debutalbum; WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?

OBS:

1. Det mesta som jag kommer skriva om är från mitt perspektiv. Du (Läsaren) och Jag (Skrivaren) har olika tankar.

2. Detta är den första gången jag lyssnar igenom albumet, åsikter ändras.

Så med detta i tanke, låt oss börja.

Lyrik / Text

!!!!!!!:

Introt är 13 sekunder långt och introducerar albumet med att Billie och hennes bror, Finneas pratar. De säger: “I have taken out my Invisalign (Tandskydd), and this is the album”, Följt av skratt.

Bad Guy:

“White shirt now red, my bloody nose.” “Bruises on both my knees for you.” Är två linjer i låten som pratar om att Billie vet att hon är dålig, hon står upp för sitt dåliga samvete. “I’m the Bad Guy… DUH.” är slutet på refrängen, låten får ett barnsligt intryck med denna linjen, de lägger också in en rätt så barnslig synthesizer.

Xanny:

Xanny står för Xanax (Alprazolam), en drog som ska hjälpa mot en specifik typ av ångestattack. Denna ångestattack uppstår vid misshandel av en manlig förebild. “I don’t need your Xanny” betyder nog att Billie ej vill ta en drog för att hon ska må bättre, hon vill hellre stå upp för att hon ej mår bra. “I can’t afford to love someone, who isn’t dying by mistake, in Silver Lake”, Billie pratar om att hon ej vill att mannen hon är i relation med försvinner eller dör på grund av att han röker, snusar, ect…

You Should See Me In A Crown:

“Wait ‘til the world is mine” och “Fell for these Ocean Eyes” är två olika perspektiv som är lika ändå. “Ocean Eyes” är debutsingeln som Billie kom ut med. Hon blev en succé på grund av “Ocean Eyes”. Hon ville bli framgångsrik utan hjälp av en låt som hon inte skrev själv eller tillsammans med sin bror. Hon är redo att konkurrera världen!

All The Good Girls Go To Hell:

Billie nämner “Peter”, ett namn som i människans historia ofta kopplades med mannen som bestämde var man skulle: Himlen eller Helvetet. “My Lucifer is lonely”, hon är så garanterad att hon ska till Helvetet att hon kallar “Dibs” på Lucifer; Den fallna ängeln eller Djävulen.

Wish You Were Gay:

Med ett förvirrande namn är detta en av de mest kontroversiella låtarna på albumet. Billie ville ej vara elak mot personen hon sjunger till, det är något annat… “‘Baby, I don’t feel so good,” six words you never understood, ”I’ll never let you go,” five words you’ll never say” är de första linjerna vilket indikerar att mannen Billie är ihop med är “Toxic” (När man ej gillar en person tillbaka utan anledning). “I can’t tell you how much I wish I didn’t wanna stay, I just kinda wish you were gay”, Billie är så oälskad av denna man att hon önskar att han var homosexuell, på det sättet får hon en anledning till att han inte gillar henne.

When The Party’s Over:

En av de första meningarna i låten är: “Tore my shirt to stop you bleeding,

But nothing ever stops you leaving”. Även “Quiet when I’m coming home and I’m on my own, I could lie, say I like it like that, like it like that” visar att Billie är djupt sårad av personen som, antingen misshandel eller försummelse, fast hon ler även om hon är ledsen.

8:

Enda anledningen att namnet är “8” är att det är låt åtta i albumet.”I just never know how you feel, Do you even feel anything?” frågar Billie till mannen hon är ihop med. Hon är tyst och osynlig runt honom och nämner det också. “’Cause who am I to be in love, When your love never is for me? Me” är min favorit-lyrik i denna låt på grund av att Billie; 1. Lämnar oss på en “Cliffhanger” och 2. Hon ger oss en super deppig men realistisk lyrik.

My Strange Addiction:

“My doctors can’t explain, My symptoms or my pain, But you are my strange addiction” är en perfekt lyrik för att nå fram till lyssnaren att du är beroende av en person. I fyra tidpunkter är det en man (Sample från “The office”) som pratar om en dans som han ej gjort sedan hans fru dog. Om en film, och om karnevaler. Vad är det för mening med dessa referenser?

Bury A Friend:

“Bury A Friend” var, enligt Billie, den första låten skriven på albumet, idén som skapade albumet. “I wanted to draw how the song sounded” har Billie sagt i en intervju. I samma intervju förklarade Billie att “Bury A Friend” var skriven från perspektivet av monstret under allas sängar: Billie själv.

Ilomilo:

“Ilomilo” omnämner ett pussel spel från 2010 där man skulle hjälpa Ilo och Milo att komma samman igen. Om man tar spelet och kopplar ihop det med vad Billie har sagt då är låten simpel; Det handlar om rädslan att försvinna från en vän. “All the friends I had to bury, keeps me up at night” är en stark “Callback” till låten innan; “Bury A Friend”.

Listen Before I Go:

“Take me to the rooftop, I wanna see the world when I stop breathing, Turning blue” är den första lyriken i låten och redan nu kan man förstå att låten handlar om självmord på grund av en relation som är så “toxic” att man blir deprimerad och självmordsbenägen. Titeln på låten passar också; “Listen Before I Go”, hon vill att mannen hon är med lyssnar på låten och sedan förstår hur tuff denna relationen var för Billie. Så tuff att hon hade tankar på att till och med ta sitt eget liv…

I Love You:

“It’s not true, Tell me I’ve been lied to, Crying isn’t like you” öppnar låten och fångar oss i perspektivet av någon; Billie som ej förstår att mannen hon är med säger att han älskar henne: “You didn’t mean to say ”I love you”, I love you and I don’t want to”. Hon hatar mannen men börjar älska honom igen, hon är fångad av en lögn.

Goodbye:

I denna låt har Billie tagit de första låtraderna från varje låt fast i baklänges ordning och lagt ihop dem till en låt. Ett perfekt slut till ett enastående album!

Musikvideor:

You Should See Me In A Crown (Vertical Video):

Upplagd den 10 Aug. 2018 visar videon Billie som tar upp en krona med spindlar på. Under resten av videon förekommer spindlar (Har du Arachnophobia kommer du hata videon!), hon har spindlar i håret, händerna, fötterna, ja… även i munnen! Med en vertikal video är den mycket annorlunda men på grund av det, unik.

When The Party’s Over:

Upplagd den 25 Okt. 2018 är “When The Party’s Over” ett mästerverk skapad av ett fan av Billie. Originellt hade fanet skapat en “Fanart” där Billie gråter svart sörja och Billie såg det, och blev inspirerad att göra en musikvideo av det. I videon dricker Billie den svarta sörjan och torkar hennes mun, efteråt börjar tårarna välla fram, men tårarna är lika svarta som drycken innan.

Bury A Friend:

Upplagd den 30 Jan. 2019 är “Bury A Friend” en otrolig video. I den så ser man rappare Crooks liggande på en säng med svartögda Billie under och bredvid hans säng. Billie har i videon kroppslösa händer röra hennes kropp och sätta in nålar med svart sörja i hennes rygg. Samt snurrar hon 360 grader i en lång och tom hall.

Bad Guy:

Upplagd dagen albumet kom ut; 29 mars 2019. Videon är mycket barnsligare än de andra tre. “!!!!!!!” öppnar videon och går rakt in i “Bad Guy”. I videon dansar hon på en färgglad spiral, åker små tricykelar med andra och så matar hon duvor på en man i gul fin skjorta, det vanliga när man jobbar med Billie…

You Should See Me In A Crown (Patreon Video):

Upplagd den 17 Apr. 2019 på Youtube (Tidigare på Patreon), så är videon animerad av Japanska animatör: Takashi Murakami. I videon dansar Billie runt i en virtuell värld i sina “märkeskläder”. Hon byter senare till ett annat klädesplagg som är likt men ej exakt lik. Under andra refrängen transformeras Billie till en spindel (Inget verkar ändras) och förstör landet framför henne.

Sista ord:

Enligt mig handlar albumet om två saker: brustna hjärtan och rädsla. Mina topp tre för tillfället är:

3: “Bury A Friend” på grund av den perfekta naturen låten ger.

2: “My Strange Addiction” på grund av musiken och meddelandet.

1: “Wish You Were Gay” på grund av den djupa meningen.

Om du älskar djupa texter med bas och häftiga beats så kommer du älska: WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? av Billie Eilish

Text: Morgan Simonsson Björk

Länkar:

WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?

You Should See Me In A Crown (Vertical Video)

When The Party’s Over (Video)

Bury A Friend (Video)

Bad Guy (Video)

You Should See Me In A Crown (Patreon Video)

A snippet into Billie’s mind (Bury A Friend)

A snippet into Billie’s mind (Wish You Were Gay)

A snippet into Billie’s mind (Xanny)

BILLIE EILISH (Slottisbladet)

Tack för att du har läst denna recension!