Blodet i snön, mordet på Olof Palme

Klockan var 23:21 den 28 februari 1986. Då avfyrades skotten som förändrade Sverige för all framtid. Statsminister Olof Palme hade blivit skjuten av en ensam gärningsman,mitt på öppen gata efter ett biobesök med sin fru Lisbeth. Skotten avfyrades i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan mitt i centrala Stockholm.

23:28, cirka sju minuter efter att skotten avfyrades kontaktar ambulanspersonalen larmcentralen och meddelar att en skottskadad man är påväg in till Sabbatsbergs sjukhus. De blir medvetna om vem han är när han anländer till sjukhuset tre minuter senare.

Palme hade varit sveriges statsminister i sju år. Ett par minuter efter midnatt den 1 mars 1986 blev Palme dödförklarad på Sabbatsbergs sjukhus.

Gärningsmannen hade avfyrat två skott. En kula träffade Palme i ryggen. Skottet genomborrade

matstrupen,luftstrupen och stora kroppspulsådern innan den lämnade hans kropp. Det andra skottet missade Lisbet med ett hårsmån. Sjukhuspersonal upptäckte sedan rispor från kulan vid hennes skulderblad.

Redan dagen efter mordet fick polisen ett tips som en man som hette Victor Gunnarsson. En ung kvinna hade vid 22 tiden varit på ett café med sina vänner. De hade då kommit i kontakt med en man som uttryckte sig starkt gentemot Olof Palme. Innan han gav sig av fick de ett visitkort med hans namn och telefonnummer på. Den 8 mars 1986 hämtades Victor Gunnarsson till ett polishus för förhör.

Victor Gunnarsson var med i Europeiska arbetarpartiet, en grupp som var öppet kritiska mot Olof Palme.

Victor är för svenska folket mer känd som 33-åringen.

Polisen bedömde de uppgifterna som Victor Gunnarsson lämnade i förhöret som osäkra, och vid senare vittneskonfrontationer pekades han ut av vittnen från Tunnelgatan och biografen Grand. Victor Gunnarsson sattes på fri fot den 16 mars. Trots de många vittnesmål som beskrev Victors hat mot Olof palme hittades inget konkret bevis som tydde på att han var skyldig till mordet. Förundersökningen mot Victor Gunnarsson lades ner den 16 maj 1986.

Christer Pettersson

Polisen visade tidigt intresse för Christer Pettersson. Den 28 maj,två månader efter mordkvällen förhördes han om vad han gjorde den kvällen. Ett år senare, i början av 1987 fick började polisen få tips om att Christer Pettersson liknade en fantombild som polisen publicerat. När spaningsledningen började fokusera på kvarteren kring mordplatsen i slutet av 1988 blev Christer åter aktuell.

Han hämtades för förhör och fick vara med i en serie vittneskonfrontation. Konfrontationen spelades in på film, när Lisbeth fick se videon pekade hon ut Christer som skyldig. Christer Pettersson häktades strax därefter.

I Juli 1989 dömdes Christer Pettersson för mordet på Olof Palme av en oenig tingsrätt. Han överklagade till hovrätten som tog upp fallet i Oktober. Den andra November meddelade Svea hovrätt att Christer Pettersson hade satts på fri fot och frikänts från mordet på Olof Palme. Riksåklagaren valde att inte överklaga domen.

Christer var fortfarande misstänkt trots hovrättens frikännande. När för undersökningsgruppen fick ny ledning 1996 blev Christer Pettersson åter aktuell. Man började diskutera om man skulle ansöka för att ändra domen i högsta domstol. Men dåvarande riksåklagare ansåg att det inte fanns tillräckligt mycket material.

Våren 1997

Under våren 1997 kom det in nya tips till utredningen. Efter att Riksåklagaren att med hjälp av de nya och de gamla tipsen var det tillräckligt med material för att ansöka om förändringar i domen. Men högsta domstol avslog deras ansökan. Trots högsta domstolens avslag sade förundersökningsledaren att intresset för Christer Pettersson kvarstod.

Hösten 2004

I september 2004 greps Christer i Sollentuna centrum. Han fördes till Karolinska sjukhuset för att få en skada i armen kontrollerad. Efter att skadan behandlats skickades han till beroendeakuten på St. Görans sjukhus. När han lämnade beroendeakuten morgonen därpå halkade han på en isfläck, han föll och slog i huvudet i marken. Christer Pettersson fick aldrig tillbaka medvetandet. Han avled på Karolinska sjukhuset den 29 september 2004.

30 år senare

Mer än 30 år har gått sedan Olof Palme mördades. Kommer den största mordgåtan i sveriges historia någonsin lösas? Med bakgrund till hur lång tid som har passerat, och att Lisbeth Palme “förbrukat” sitt vittnesmål är förhoppningarna om att någon ska dömas för mordet på Olof Palme små. Vissa menar att Christer Pettersson är skyldig och att mordet därigenom är polisiärt är uppklarat.

Det finns gott om frågor och teorier, men inga säkra svar. 30 år har passerat sedan Olof Palme sköts i ryggen korsningen mellan Sveavägen och Tunnelgatan i Stockholm. Palme Mordet förblir olöst.

/Ella