Vi måste sluta trycka ner våra kroppar!

Vi ser det överallt, i reklamer, sociala medier, skyltfönster osv. Denna kroppshets som gör att man blir helt illamående, för att det är så sjukt. Konton på instagram som uppmanar unga tjejer hur de “ska” se ut och får folk att tro att deras kroppar är fula och otillräckliga. En skev bild som är farlig och leder till svält.

Många bilder är fotoshoppade för att få kropparna att se smalare ut vilket visar på att så mycket man ser är “fake”, ett annat alternativ är att bilderna är tagna ur en skev vinkel där det ser ut som att kroppen är smalare än vad den egentligen är.  Jag har sett en trend på det sociala mediet Pinterest där man med bilder på smala kroppar inspirerar andra och hjälper andra att bli motiverade till att gå ner i vikt. Att mat (särskilt kolhydrater) inte är bra för dig och tips på hur man ska göra om man blir hungrig, inget av alternativen är att äta. Det kallas för “thinspiration” eller pro-ana, där de lyfter fram anorexia nervosa som en livsstil och inte ett sjukdomstillstånd.

Mia Skäringer kom ut med en Svt-serie “Kroppshets” och jag tipsar om den starkt, för att den är så viktig och inspirerande. Att vara lycklig hur ens kropp ser ut och inte trycker ner den för att den inte passar in i normerna och förstå att den är vacker så som den är. Såklart tycker jag inte att det ska vara förbjudet att vilja träna eller gå ner i vikt, men jag tycker att det isåfall ska frivilligt och på ett sätt så att folk inte blir påverkade. Att isåfall av egen vilja börja träna för att man själv tycker att det är kul, eller att det är det som får en att må bra. Sedan finns det folk som tränar mycket, men ändå inte kan gå ner i vikt. Vi är alla olika och våra kroppar har olika förmågor. Jag vill mera synliggöra dessa strukturer och normer som är ohållbara och leder inte till något bra. Sluta till exempel att följa konton på sociala medier som visar en skev kroppsbild och får dig att må dåligt över dig själv så att du sen slipper få upp jobbiga bilder i ditt flöde. Eller ta en paus från sociala medier lite då och då, det kan vara rätt skönt!

En annan sak jag har tänkt på är att när folk benämner ordet tjock så betyder det genast att det är något negativt, ohälsosamt och fult. Det här typiska “Jag är så tjock!” sen svarar någon genast “Nej, du är jättefin”. Att alla populära tjejer i filmer är smala och de opopulära är tjocka och stereotypiska “nördar”. Det känns också som många filmer gör tjocka till ett skämt och att det är de som ska göras narr av. När ska det komma en film som krossar all fat-shaming som finns i samhället?

Så snälla, tryck inte ner dig själv för att du inte ser ut som alla andra och snälla, tryck inte ner andra för att de har en kropp som inte passar in i normerna.

/ En trött tjej från 9A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s