Sjöjungfrun

Många tror fortfarande på att sjöjungfrun finns men andra säger att det är påhitt. Hur ligger det till egentligen? Kan det finnas någon sanning bakom denna underliga, vackra varelse?

Vad trodde man om sjöjungfrun? I folktron hade sjöjungfrur väldigt mycket makt. I vissa historier kunde dem styra över vädret, i andra betydde det otur att möta sjöjungfrur och i andra delar var det lika med döden. Sjöjungfrun eller havsfrun är i folktron en härskare eller drottning över havet och med hjälp av sina krafter styr hon hela havet.

Lika vanliga som delfiner. Under medeltiden så var tron på sjöjungfrur inte ett dugg ifrågasatt. De flesta trodde att de fanns! Vilket inte är så konstigt faktiskt, för det fanns ju hundratals vittnen som sett sjöjungfrur och man såg på dem på samma sätt som vi ser på valar eller delfiner idag.

Utseende. Den har en mänsklig överdel, vars ryggrad dock kantas av fenor, de har inga öron utan helt enkelt mindre fenor. Gälarna återfinns vid midjan som tre skåror just ovanför höftbenet, men dem kan också andas med hjälpa av sin mera mänskliga lungkapacitet. Fenan är oftast lite längre än torson, och kan variera i utseende. Den har simhud mellan fingrarna, och klassiskt också väldigt långa naglar.

Sjöjungfrun älskar pärlor, diamanter och andra havsrelaterade gods, men dem är framförallt kända för sitt skira, underliga porslin vilket tros vara gjorda av snäckskal. De associeras med Devifolket (är ett folkslag som tros härstamma från människorna) främst genom handel som t. ex pärlor och snäckor och annat havsgods. De tar inte betalt i mynt, utan mottar endast ädelstenar och liknande, vilket utvecklat en sofistikerad relation mellan sjöjungfrur och Devifolket.

Det finns massor av olika fantombilder av en sjöjungfru, den vanliga sjöjungfrun som vi ser är ju Ariel, från Disney filmen “Den lilla sjöjungfrun”  

Men det finns massor av olika bilder på sjöjungfrur. Men ingen vet riktigt hur en sjöjungfru ser ut på riktigt eller om det ens finns, även forskare vet inte riktigt alltså dem säger ju att det är säkert att sjöjungfrur inte finns, men hörni! Tänk efter lite, dem har bara utforskat 80-90% av havet och i vissa hav är det så djupt att inte vi människor kan åka ner så långt under vattenytan, så där ser ni det finns en chans att sjöjungfrur finns. Dem kanske inte kan nå upp till vattenytan och kanske bara lever längst ner på botten i det djupaste haven där vi människor inte utforskat än.

Vad betyder ordet?  På engelska heter sjöjungfru: mermaid och det betyder”kvinna över havet.” Mer betyder hav och maid betyder kvinna.

Var kommer sagorna ifrån? Historier om sjöjungfrur har funnits i över 3 000 år, och man tror att myten om dem framförallt startades av sjömän. När de såg sjösirener/sjökor ute på haven så trodde de att de istället såg – ja det vi idag kallar sjöjungfru!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s