Recension – Två av oss av Oscar Danielsson

Två av oss är musikern och författaren Oscar Danielssons första ungdomsbok. Den utspelar sig i Stockholm på 80-talet och handlar om 13-årige Johan, som oftast är på sitt rum och lyssnar på musik eftersom han inte har några riktiga kompisar. Fram tills att Joni börjar i Johans klass i sjuan. Johan tycker att Joni är smart och spännande, men framför allt verkar hon tycka om Johan på riktigt. Johan och Joni blir snabbt bra vänner och upplever många saker tillsammans. Bland annat säger Joni emot klassens tuffa gäng när de retar Johan och Joni, vilket visar sig få stora konsekvenser.

Jag tycker att det var intressant att följa Johan och Jonis relation, även om jag kan tycka att det hände lite för lite ibland. Jag tyckte också att det var fina personbeskrivningar och det var nästan som att man lärde känna huvudpersonerna. Däremot tyckte jag inte om miljöbeskrivningarna lika mycket. Jag hade velat känna mer att jag kastades tillbaka i tiden, nu kändes det nästan som att berättelsen lika gärna hade kunnat utspela sig i nutiden. Men jag gillade språket och att boken var skriven som att huvudpersonen Johan berättade. Det gjorde att berättelsen kändes mer levande.

Generellt sett händer det inte så mycket i boken, men tack vare personbeskrivningarna och språket tyckte jag ändå om den. Det är en mysig bok som jag tror passar bra att läsa nu på jullovet. Jag skulle rekommendera den om man vill läsa en ganska lugn bok med intressanta karaktärer, men om man vill läsa en spännande bok som verkligen griper tag i en så skulle jag välja något annat.
Av: Ellen Albrekt Hammer 7C