Åsikter om vår nya skola

Shams, Faneez och Roxy i 7b intervjuade några elever och en lärare på skolan om vad de tycker om den nya skolan.

Elev Koordinatorn Lina Paepke: Elev Koordinatorn Lina Paepke tycker att skolan är fin eftersom den är ny och den är ganska ljus också eftersom det finns mycket fönster som gör det ljusare. Hon tycker också att det är ganska skräpigt och eleverna borde plocka upp efter sig. Lina tycker att toaletterna är bra och att det finns bra arbetsro i klassrummen. Men eleverna borde fokusera mer på lektionerna. Dessutom tycker Lina att skolan inte borde ha uniformer.

Ayat Al-shish 8B: Ayat Al-shish är en elev från 8B som tycker att miljön är okej men det kan bli bättre. Hon vill också att det ska vara separata toaletter för tjejer och killar för att hon tycker att det blir renare då. Ayat tycker att det behövs flera soptunnor i skolan eftersom eleverna kastar mycket skräp på golvet istället för att kasta det i soptunnorna. Hon tycker också att man borde städa efter sig i matsalen. Eftersom det finns många som bara lämnar sina tallrikar på bordet och då är det mer jobb för de som jobbar i matsalen. Ayat tycker att arbetsron i skolan är bra och hon vill också ha uniformer eftersom hon tycker att det är bra och då behöver man inte bestämma vad man ska ha på sig och då slösar man inte på så mycket tid

Amanta Gashi och Lia Ekman från 8A: De tycker att miljön är okej och att toaletterna är fräscha. Men när de är i matsalen brukar det vara ganska långa led och folk trängs i kön. De tycker även att tallrikarna är för platta när det är soppa. När de har lektion brukar det mest vara arbetsro men ibland brukar det vara vissa som pratar högt. När det är rast brukar dem se elever som springer i korridoren och de vill helst inte se sånt för det kan kanske hända en olycka. Dessutom frågade vi de om uniformer och de ville helst inte ha uniformer för då kan man inte uttrycka sig och så.

Elina Kazarian 9E: Hon tyckte att det fanns tillräckligt med kameror i skolan men det skulle kanske behövas utanför skolan som t.ex vid cykelställningen så att man kan veta om det är någon som t.ex stjäler en cykel. Vi frågade henne om vad hon hade gjort om hon såg någon som hade blivit utsatt för mobbning och hon sa att hon skulle prata med personen som blev mobbad och försöka trösta henne men om mobbarna fortsatte så skulle Elina prata med läraren som sedan kan prata med föräldrarna. Dessutom frågade vi henne om hon ville ha mer aktiviteter i skolan som t.ex julfest eller utflykt, och hon sa ja till mer aktiviteter.

Noor Al-Suhairy 7E: Noor al-suhairy från klass 7E tycker att man ska ha mer kameror utanför skolan men i skolans område så att och några cyklar blir stulna kan man veta vem det är som gjorde det, och t.ex om någon blir mobbad kan man också se det med kameror utanför eller innanför skolan. Om hon såg att någon blir mobbad skulle hon bara kalla lärarna men inte blanda in sig så att inte få  problem. Om personen fortsatte bli mobbad skulle hon säga till en vuxen. Om aktiviteter och utflykt sa hon att hon ville gärna vara med


Vera Volk Jonsson, Lily Frigyes från 8A och Filippa Billbäck och Stella Jennfors från 8B:  tyckte att det fanns tillräckligt med kameror innanför skolan med det skulle kanske behövas kameror utanför skolan också, om man blir kidnappad eller om någons cykel blir stulen. Vi frågade de om de har sett någon som har blivit utsatt för mobbning och de sa att de inte har sett någon blivit mobbad på denna skolan, bara på förra skolan de gick i. Men om de såg någon som blev mobbad så tyckte de att man borde gå till skolkuratorn, vissa läraren brukar inte ta det seriöst. Utan bara pratar med mobbarna men det brukar inte mest inte utreda sig. Om §aktiviteter sa de att de vill ha mer aktiviteter med klassen, men inte så många fester, utan bara utflykter och så.

Tahzeeb Zahrat 7F: Tahzeeb Zahra från klass 7F tycker att kameror är okej i skolan men skulle kunna behövas utanför skolan som t.ex vid cykel ställningarna. Vi frågade henne vad hon skulle göra om hon såg någon som blev utsatt för mobbning och hon sa att hon skulle hjälpa de med att lösa problemet. Vi frågade också henne om hon ville ha mer utflykter och aktiviteter och så och hon sa jättegärna.

Vi frågade även elever om uniformer och de sade att det är både bra och dåligt.

Lykke Olsson och Vibeke Fridman från 9C:

Det som var bra var att när man har uniformer så behöver man inte slösa typ 20 minuter på morgonen på att fundera

vilka kläder man ska ha under dagen. Det som de sa var dåligt var att man kan bli retad av hur man ser ut med uniformen. De sade också att om alla uniformer inte var rena så skulle man inte kunna ha någon uniform eftersom att de ligger i tvätten.

Om miljön sade de att det är bra miljö i skolan förutom att i matsalen så brukar det vara någon som har smutsat ner borden eller att någon har lämnat sin tallrik och annat på bordet. De vill att om man har smutsat ner borden så kan man torka av det med hjälp av en trasa.

Sammanfattning

De flesta trivs i den nya skolan och tycker att det är ljust och fint. Men vissa tycker också att det finns för mycket skräp och att man behöver ändra på några saker som t.ex flera soptunnor och separata toaletter för tjejer och killar. Vi hoppas att det förbättras och att vår skola blir till en ännu bättre skola.