Valet 2018

För ett tag sedan hade vi val i Sverige. Vi vet fortfarande inte riktigt vem som ska styra vårt land. Skolor (framförallt Gymnasieskolor & Högskolor) runt om i Sverige fick chansen att prova på att rösta. Klassrum omvandlades till röstlokaler och eleverna fick lämna sin röst.    

Det finns både skillnader och likheter mellan de två valen, och det kan bero  på flera olika saker. Invandringen har blivit ett väldigt omtalat ämne på sistone. Det märks ganska tydligt på resultaten inom de båda valen. SD höjdes med 4,7% i riksdagsvalet, och 3,3% i skolvalet (hela riket). Problemet med skolvalet är att vissa elever kanske inte tar det på allvar och röstar på de parti som ogillas/diskuteras mycket av folket, för att de tycker att det är kul.

Något ganska märkligt är att MP sänktes med 4,3% i skolvalet och 4,2% i riksdagsvalet. De håller sig precis innanför spärren med 4,4% Efter sommaren 2018 var miljön också väldigt omtalat då det inträffade en extrem torka i hela landet och miljön blev en stor fråga. Eftersom skolan lär ut väldigt mycket om miljön brukar elever fundera väldigt mycket kring ämnet och man skulle kunna tänka sig att MP skulle ha haft fler röster.

Moderaterna strävar efter att se det bästa i alla och nyttja varje individs personliga kapacitet i samhället. Och detta kanske är anledningen till att de faktiskt vann skolvalet, och fick många röster i det officiella valet. Dock hade deras resultat bara höjts med 0,2% i Skolvalet medans det faktiskt sänktes i riksdagsvalet.
(21,23%  Skolvalet, 19,8%, Riksdagsvalet)

Våran senaste statsminister Stefan Löfven tillhörde Socialdemokraterna. Socialdemokraterna har nästan alltid haft väldigt många röster. I år vann de det stora valet med 28,3% av rösterna, men det var allt färre röster än vad det var förra valet (25.5%). De fick 19,53% av rösterna i Skolvalet. (2014: 25,10%)

(Resultat för valet 2014 inom parentes)

 Slottis


Sverige

Centerpartiet

Skolvalet: 12,15% (7,21%)

Riksdagsvalet: 8,6% (6%)

Kristdemokraterna:

Skolvalet: 3,96% (2,44%)

Riksdagsvalet: 6,3% (4,5%)

Liberalerna

Skolvalet: 5,04% (6,16)

Riksdagsvalet: 5,5% (5,4%) Sverige

Vänsterpartiet:

Skolvalet: 8,99% (5,23%)

Riksdagsvalet: 8,0% (5,7%)

Partier utan mandat:

Skolvalet: 1,55% (1,02%)

Riksdagsvalet: 1,5% (4,1%)

Ungdomar och vuxna tänker väldigt olika, och det kan bero på vad vi lärt oss redan som små. Idag lär man sig mycket om omvärlden och hur det ser ut och vad som pågår. Vi hör och ser mycket om krig, naturkatastrofer, ekonomiproblem osv på TV, men vuxna idag fick inte den informationen på samma sätt för ett antal år sen. Det betyder inte att vi ungdomar är “smartare” än vuxna, det betyder helt enkelt bara att vi ser på saker och ting olika. Trots att vi är olika så har vi våra likheter och man kan se både skillnaderna och likheterna på valresultatet.

Källor: Skolval2018.se, SVT