Cristoffer Csanady: mer än en musiklärare!

När ni går till musiklektionen är det första ni tänker att ni ska ha en helt vanlig lektion med en “vanlig” lärare som heter Cristoffer. Så är inte fallet… Cristoffer är mer än en musiklärare. Vi har tagit uppgiften att fördjupa våra kunskaper i hur det är att vara något utöver det som ni ser när ni går till er musiklektion.

Cristoffer CsanadyDetta visste du inte om Cristoffer: Han är med i två
band: AstroMike Gordon och FAELA.

Du åkte nyligen på en turne med ditt band Astromike Gordon. Hur och när bildades bandet? Hur gick turnén? 2018 släppte gruppen AstroMike Gordon ett nytt album. Gruppen med Cristoffer Csanady startades … För att överleva vardagen arbetar Cristoffer Csanady som musiklärare på Slottsstadens Skola. Det senaste albumet går under namnet “On Cloudy Days”, och den andra efter “AstroMike Gordon” som släpptes 2014. Innan skolåret drog igång var gruppen på turné. Musiken de skapar är intressant trots en del musikaliska komponenter som man kan jobba på. Albumet med låtar som “Real Man” fokuserar på samhällsproblem.

På senare tid har även det större bandet “FAELA” bildats, det bandet han nu spenderar mest tid med. I år har Cristoffer ägnat sju veckor med FAELA samt två med AstroMike.

Du är musiklärare här men artist utanför. Vad gör du inom det området, vad får dig att kalla dig för artist? “Även fast jag har musik som yrkesinriktning är det också en hobby, något som jag inte skulle kunna leva utan.” Cristoffer jobbar endast till 60 % som lärare och ägnar resten av tiden åt att spela musik med banden “AstroMike Gordon” och “FAELA”. Dessa band är han fortfarande aktiv inom, dock mest inom FAELA; ett band med inriktning på världsmusik. Då Cristoffer hävdar att man hela tiden fortsätter att utvecklas är världsmusiker ett bra val. “Jag har dock aldrig sagt att jag är artist. Jag kallar mig för musiker”. Med detta menar Cristoffer att det är musiken som är de viktiga att fortsätta med. “Om jag skulle sluta med musiken och undervisningen så skulle jag inte riktigt veta vem jag var.”

Vad ger dig motivation till att fortsätta med din musik? “Jag har musik att slutföra, låtar med mera. Jag skriver alltid musik även om jag inte arbetar aktivt med det”.

AstroMike Gordon under deras spelning i Malmö, 26 oktober. Deras första album släpptes 2014.

Du jobbar även som lärare på slottsstadens skola. Varför började du med det?Jag skulle inte säga att mitt yrke som musiklärare är en hobby… Det är något mycket mer än en hobby; detta är ju något jag kan leva på, för mig en så stor del av välmåendet.”

Slottsstadens skola har liksom alla andra skolor en musiksal full av varierande instrument. Här finns allt från elektroniska keyboards till gamla träkongas som alla används med syfte att ge elever motivation att lära sig musik. Precis som alla skolor är denna motivation drivande av musiklärare och dessa är Cristoffer csanady, Karin Rüdiger och “Enhjulingen”, nämligen Anders Halbeck. Anders, som nu har slutat, kan inte längre bidra till lärandet av musik på skolan vilket betyder att Cristoffer och Karin har allt ansvar för att lärandet blir av. Och det blir det på ett mycket bra sätt! Utan deras bidrag skulle musiken här vara katastrof.

Som student pluggade jag på musikhögskolan i 5 år med inriktning att bli musiker i framtiden, vilket jag är nu.” Cristoffer tog då även en lärarexamen och jobbar idag, till 60 %, som lärare. Resten av tiden spelar han musik. Cristoffer menar att det är viktigt att sprida vidare sin kunskap om områden man är bra på samt tycker om väldigt mycket. “Jag jobbar ju till stor del här eftersom det ger mig den största delen av min vardagliga inkomst; men också för att jag älskar musik och vill sprida min kunskap och mitt musikintresse vidare till eleverna här på skolan.”

Skriven av: Måns Ängquist Wittrock och Teo Flygt

Intervju utförd av:  Måns Ängquist Wittrock och Sigge Sylvan