Recension: Malmös bästa Ćevapčići?

Ćevapi, Ćevapčići eller Ćevapas. Olika namn, samma maträtt.

  • Cevapin kommer ursprungligen från balkan, Serbien för att vara exackt. Cevapin är också populär i andra delar av balkan.
  • Cevapin är nationalrätt i både Bosnien-Hercegovina och Serbien.
  • Ordet Cevapi är sydslaviska och kommer från turkiskans “Kebab”.
  • Cevapis brukar serveras i pitabröd eller på en tallrik med runt fem till 10 cevapis. Till det serveras det också hackad lök, gräddfil, kajmak, ajvar och fetaost.
  • Bosnisk Cevapi är i regel alltid halal= nötkött utan blod

Vi som har skrivit och recencerat de här cevapi ställena är stora cevapi-entusiaster. Därför gick vi ut under ett flertal dagar för att skriva ner vårt betyg till ett par restauranger i Malmö vilka serverar cevapi. Vi har recenserat tre olika restauranger, i olika delar av Malmö. Här under ser ni de kriterier som vi hade.

Vi har bedömt cevapin utefter fyra olika kategorier:

  • Bröd
  • Innehåll – Sallad, sås, ajvar, kajmak,  yoghurt mm
  • Cevapi – Tillagning, servering, kött typ.
  • Lokal – Personal, miljö, läge
  • Prisvärdhet – Priset i jämförelse till vad man får

Härunder presenterar vi resultatet av våran smakprovning.

Malmös Cevapi

Lugnet, 211 43 Malmö

När man skulle beställa maten så var mannen som stod i kassan väldigt förvirrad och var tvungen att be sin kompis om hjälp. När beställningen var färdig så kom maten hyfsat snabbt och upplägget av maten var snygg.

Cevapin låg i ett lätt bränt men fortfarande gott pitabröd. Pitabrödet var insmort i ett lager med kajmak och sedan så hade de stoppat ner 4 stycken bitar cevapi. Ovanpå det så hade de hällt i en del besk sallat och ovanpå det 6 bitar cevapi.

Lokalen var mörk och  ganska liten. Om man ville se ordentligt så fick man sitta nära fönstret eller nära köket men där fanns inga sittplatser.

Maten kostade 55 kr i bröd, utan dricka. Man blev ordentligt mätt, men för ca 30 kr kan man köpa en kebabrulle som gör en ungefär lika mätt.

Maten var god och mättande. Stället var trevligt trots den lätt förvirrade personalen så det får

Bröd – 3

Innehåll – 2

Cevapi – 3

Lokal – 2

Prisv. – 4

Betyg: 2,8  av 5

Burekhouse

Nobelvägen 17, 214 29 Malmö

Betjäningen var snabb och effektiv. När man hade kommit in fick man kolla på menyn en stund och sedan kom dom och frågade vad man ville ha för någonting.

När maten kom var den lagom varm för att ätas utan att bli bränd.

Upplägget på serveringen var lite tråkig eftersom att maten kom invirat i folie med en servett utanpå.

Brödet var gott,. det var stekt i mycket fett och insmort med kajmak på insidan. Det var tjocka Cevapis vilket gjorde det lite svårare att äta. Det var även lite fler Cevapis än den föregående restaurangen typ 10-12 stycken. Det var inte särskilt mycket sallat men den som var med smakade gott.

Lokalen var trevlig med mycket folk men det var ändå ganska låg ljudvolym. Lokalen var väl upplyst.

Bröd – 4

Innehåll – 3

Cevapi – 3

Lokal – 4

Prisv. – 4

Betyg: 3,6 av 5

Mariedalsgrillen Snabbt & Gott

Mariedalsvägen 32E, 217 445 Malmö

När man anlände till snabbmats-restaurangen möttes man av en lugn miljö avstängd från den hektiska huvudleden utanför. Det tog en stund innan mannen i kassan kom fram till en för att fråga vad man ville beställa. Man fick sätta sig på en barstol med ett bord som blickade ut mot gatan utanför.

Det tog lite tid innan maten kom och när det väl skedde var själva upplägget inget att hänga i julgranen. Det var en frigolit tallrik med en stor, väldoftande Cevapi. Brödet var stekt med rikliga mängder av smör. Sedan hade den grillats på samma grill som cevapin för att riktigt få cevapi-smaken att genomsyra hela brödet. det var sex cevapis sammanlagt i brödet som allihopa smakade ljuvligt. Kajmaken var ett klart minus eftersom att den i princip bara var vatten med löksmak när det var klart för servering. Resten av brödet var fyllt med isbergssallat, tomat och lök. Man blev ändå lite besviken när man hade betalat 59 kr och blev serverad så lite mat.

Bröd – 5

Innehåll – 3

Cevapi – 4

Lokal – 3

Prisv. – 2

Betyg: 3,2 av 5

Vi tyckte att maten var god men att det också fanns lite saker på de olika ställena som kunde förbättras. Innehållet måste förbättras på alla ställena som vi besökte och priset var lite väl högt på alla de “cevapisarna” som vi åt. Detta märker man eftersom att för ca 30+ kr kan man få en kebabrulle som gör en ungefär lika mätt. Vi båda blev mycket nöjda med vad vi blev serverade på de olika ställena och det var uppriktigt svårt att ge dom en rättvis bedömning. Om du som läser detta aldrig ens har smakat cevapi rekommenderar vi att du gör det inom en snar framtid, vi kan garantera att du inte blir besviken.