Sömn bra för hälsan!

Forskare än idag vet inte varför vi sover, men det dem har kommit fram till är att vi lagrar minnen. Hjärnan passar på att rensa ut massa onödiga minnen och lagrar minnen. Man kan säga att hjärnan städar medans vi sover. Om man får en god sömn så kan det öka vår förmåga att koncentrera, prestera och minnas.
Det kan också förminska vår risk att få sjukdomar, få ont i huvudet eller andra besvär. Aktuell forskning visar att när man sover bra så bildas hormoner och rensar stresshormoner. Att sitta och titta på mobilen precis innan läggdags är inte bra.

Sömnbehovet varierar hos oss beroende på ålder. Hos små barn styrs sömnen av att om man är hungrig eller mätt. För en tonåring kan sömnbehovet vara upp till 8-9 timmar, vissa behöver till och med mer sömn i puberteten än så.

Hur mycket sömn en person behöver vet man inte men man ska sova så man är tillräckligt utvilad, och till att klarar av dagen. När kroppen ska återhämta sig från sjukdom eller hårda träningspass så kan man sova länge och de är inte fel. Men om man inte har en sjukdom eller har haft ett hårt träningspass och sover länge kan de vara något tecken på att något är fel i kroppen.

Sömnbrist under en längre tid kan drabba dig med hjärtsjukdomar, kärlsjukdomar, depression, ångest diabetes och missbruk. Enklare sagt är att du kan dö tidigare om detta pågår under en längre period. Läkare säger att när vi är riktigt sömniga kan vi vara lika tröga som vi är påverkade av alkohol.

Varför skrev jag denna texten, jo för att folk inte vet om hur viktigt sömn är för kroppen och vad som kan hända om man lider av sömnbrist under en längre period. Så därför ville jag dela mina kunskaper med er om sömn.

Skribent: Naseeb Hotaki