Så blir du en djurvänlig turist

Många som reser på semester går gärna på djurshower, tar selfies med vilda djur eller tar del av annan så kallad underhållning där vilda djur används. Det är kanske underhållande för oss människor men många tänker inte på hur djuren behandlas när vi inte ser dem under showerna, och en del bryr sig inte.

För att vara en djurvänlig turist behöver du först och främst tänka på att ta reda på om din researrangör har en djurskyddspolicy. Om de tar avstånd från djurplågeri är det oftast fritt fram, men oavsett bör du kolla upp vilka arrangemang som kan innebära djurplågeri, till exempel i en artikel som denna.

Djurshower

Många researrangörer erbjuder djurshower med alla möjliga sorters djur. Det kan vara sjölejon som ska hoppa, delfiner som ska simma med människor på ryggen, späckhuggare som ska dyka graciöst och björnar som ska dansa eller cykla. Detta kan kanske verka väldigt kul, men det är det i de flesta fall inte för djuren.

Delfinshower

Delfinerna har oftast väldigt små utrymmen att vistas på till skillnad från i vilt tillstånd där det nästan är oändligt med utrymme för delfinen att simma och röra sig på. I många fall lever delfiner ensamma i fångenskap och detta kan leda till depression och  matvägran som de till slut dör av. Delfiner lever vanligtvis i 40 år i det vilda men bara i cirka fem år i fångenskap.

Blindhet är något som kan drabba delfiner i fångenskap eftersom kemikalierna i vattnet orsakar infektioner i deras ögon. De kan även få sår och skador av solen eftersom de inte kan dyka lika djupt ner i bassänger och därför inte undkomma solens strålar.

Alla djur som lever i bassänger med klor i och uppträder för oss människor kan drabbas av klorförgiftning och stressrelaterade sjukdomar i fångenskap.

Dansbjörnar

En dansbjörn är en björn som anses “dansa” eftersom den sträcker sig upp för att undkomma smärtan när någon hissar upp nosen med ett rep. Repet sitter fast i nosen genom ett hål som borrats med en järnstång som är så het att den glöder. Björnens nos är väldigt känslig. Du kan jämföra genomborrningen av nosen med att någon sliter av ditt ben. Det här tillsammans med att björnarnas tänder slipas bort utan bedövning är början till björnarnas liv (och lidande).

Dansbjörnar förekommer nuförtiden främst i Pakistan men har tidigare förekommit även i ett flertal andra länder innan, bland annat i Indien, Turkiet och Grekland. Det finns över 150 dansbjörnar i Pakistan som lider varje dag.

Björnhets

Björnhets är väldigt likt björndans. Man utnyttjar björnarna.

Män, oftast väldigt rika, tränar kamphundar till att attackera björnar. De låter sedan fattiga män med en björn i sin ägo delta i kamper där björnarna binds fast och kamphundarna får attackera björnen. De rika männen betalar de fattiga för den blodiga och hemska underhållningen. Björnarna har ofta varken klor eller tänder som de kan försvara sig med.

Precis som björndans förekommer det här i Pakistan, men björnhets är faktiskt förbjuden enligt pakistansk lag.

Tjurfäktning och tuppfäktning

Tjurfäktning och tuppfäktning kan jämföras med björnhets och även andra aktiviteter som innebär att djur hetsas för att underhålla människor. Under en match i tjurfäktning hetsas tjuren mer och mer tills den tillslut dödas av matadoren. Och inte nog med det, redan innan tjurfäktningen låses tjuren in i ett mörkt rum och fängslas. Även andra metoder kan användas för att trötta ut och försvaga tjuren innan matchen. Idag förekommer tjurfäktningar i Spanien, södra Frankrike och många latinamerikanska länder.

Tuppfäktning liknar tjurfäktning mycket. Tupparna låses först in och hetsas och förses ofta med sporrar på tarsarna (fågelns fötter). Sedan släpps två tuppar ut och eftersom de har hetsats börjar de slåss med varandra direkt. Tuppfäktningen kan pågå tills den ena tuppen dör. Det förekommer ofta vadslagning om vilken tupp som vinner. Tuppfäktning förekommer i bland annat Asien och Latinamerika.

Selfies med vilda djur

Många som åker på semester utnyttjar vilda djur för att ha kul och de flesta gör det på fel sätt. Att ta selfie med vilda djur behöver inte nödvändigtvis skada djuren  men i de flesta fall gör det det.

Djuren som ska användas till selfies tas i tidig ålder från sin naturliga miljö och flyttas till stressiga miljöer som leder till förkortad livstid. Ibland kan livstiden minska med mer än 90% hos en individ som tas från sin naturliga miljö på grund av att djuret blir stressat och berövas dess normala sociala beteende.

Ta inte en selfie med vilda djur om djuren är fastbundna eller du kan krama dem, om du lockar dem med mat, om djuret skulle kunna skada dig eller om det inte är i sin naturliga miljö. Om du följer dessa regler finns det en mycket större chans att djuren inte utsätts för djurplågeri, men var ändå uppmärksam och kritisk.

Selfies med vilda djur är särskilt vanligt med sengångare eftersom de alltid ser ut att le. Sengångare sover i genomsnitt 56% av tiden i det vilda, alltså drygt 12 timmar, men i fångenskap finns det de som bara sover 2% av tiden. När sengångare fångas som ungar dödas deras mammor om de försöker försvara sina barn.

När besökarna som ska ta selfies går hem binds sengångare fast i träd.

Även andra djur som turister erbjuds ta selfies med plågas när ingen ser. Kajmaner förvaras i kylskåp med käkarna hopbundna och ormar får skador efter att ha lyfts i nacken.

Så här kan exempelvis elefanter som används för både selfies och elefantridning, som du kan läsa om nedan, ha det efter att besökarna har gått hem:

Elefantridning

Det är många turister som uppskattar elefantridning men detta uppskattas däremot inte av elefanterna!

Elefanters ryggar är inte byggda för att människor ska rida på dem. Ungar som ska användas till elefantridning tas från sina mammor vid tidig ålder och torteras sedan för att människor ska få dem att lyda.

Min artikel beskriver bara en bråkdel av det som djur utsätts för för att tillfredsställa oss människor. Om jag skulle skriva om allt avskyvärt som djur utsätts för hade jag troligtvis kraschat hela skoltidningen.

Om du som turist vill komma vilda djur nära – gör det i djurens naturliga miljö och utan att störa dem. Om du till exempel vill simma med delfiner – gör det i havet om de vill, inte i poolen för att de måste.

Text: Vilmer Johansson Denne, 7D

Källor:

www.worldanimalprotection.se

http://tidningen.djurskyddet.se

sv.wikipedia.org/wiki/