Malmö – den segregerade staden

Malmö, den segregerade staden

I Sverige lever vi just nu i ett segregerat samhälle. Varför kan inte människor med olika inkomster och olika etnicitet leva med varandra?

Somliga nekar till att vi lever i ett splittrat samhälle men vi måste öppna ögonen och se sanningen i samhället. Ett bra exempel på  ett segregerat samhälle är ju staden Malmö, där människorna med lägre inkomst eller med en icke europeisk etnicitet lever i halva staden och i andra halvan så är det medel/överklassen och “helsvenskar”. Skolor är också uppdelade. Om man går till Limhamn eller Bunkefloskolan så ser man knappt någon med invandrarbakgrund men i Kroksbäck eller i Rosengårdskolan ser man nästan inte alls “svenskar”.
Slottsstadens skola har fått väldigt mycket beröm för att de har elever med olika bakgrunder i sin skola och att det inte går att se ett mönster bland eleverna som de gör i andra skolor. Men ändå så splittrar barnen sig själva i olika grupper baserat på etnicitet. Vad kan detta bero på? Kanske så sker detta för att det är den enda synen barn/ungdomar har på samhället

Gentrifiering är också väldigt aktuellt. De försöker göra Hyllie till det nya centrum och så använder dem sig av gentrifiering för att få bort arbetarklassen och invandrare.

Detta är det som hände med  Möllevången. För bara 10-15 år sedan var det bara för arbetarklassen och folk med utomeuropeisk bakgrund och nu är det en massa fina restauranger och lägenheter där. Hyrorna höjdes för att det blev ett ställe ungdomarna började flytta in i för att lägenheterna var billigare och sedan öppnades en massa fina restauranger i Möllevången vilket ledde till att området blev anpassat efter de som flyttat in. Dem som bodde där innan var tvungna att flytta ut på grund av hyran till exempel.

Min bror har sökt jobb väldigt många gånger. I början säger dem att det låter väldigt bra och allt han får jobbet och detta sade arbetsgivarna, men när de frågade om namn och de fick höra Mahdi Hamzeh, vilket är ett utländskt namn, så sade dom att det inte fanns några platser kvar för det jobb och så lade de på. Detta har inträffat väldigt många gånger efteråt. Detta är ett exempel på hur segregering kan utesluta vissa människor och hur samhället har byggt upp en dålig bild av utländska

Det är så splittrat att individer från båda parterna behandlar varandra illa. Ibland så går det inte ens lita på varandra. Detta är ett exempel på hur folk värderar folk som sig själva bättre än andra folkslag. Och det är något jag anser bör upphöra.

Av: Matin Hamzeh 7F