Bokrecension: Ingenting och allting

Boken Ingenting och allting är en svensk roman som handlar om kärlek som  är värd att kämpa och dö för. Maddy är en 17 årig tjej som lider av en extremt ovanlig sjukdom som gör henne allergisk mot världen. Hon har inte varit ute i 17 år och det hon gör om dagarna för att sysselsätta sig själv är att läsa böcker, plugga och att umgås med sin mamma och sjuksköterskan Clara.

Maddy tittar ofta ut genom fönstret för att se hur världen utanför hennes rum ser ut. Hela huset är perfekt städat och för det mesta vitt. Hon har endast vita kläder på sig. Hon vill gå ut men är medveten om att hon inte får för då riskerar hon att dö. Men när Maddy fyllt 18 förändras allting då en dag killen Olly flyttar in i grannhusen. Han är svartklädd och har havs blåa ögon. Hon tycker han verkar intressant.

De betraktar varandra på avstånd och skriver genom mejl och på fönstrena. Hon vet att de inte får träffas men ändå vill hon. Den snälla sjuksköterskan Clara märker hur mycket de vill träffa varann och de får tillslut träffas i smyg. De träffas  hemma hos Maddy men får absolut inte röra varandra. Ju mer de träffas desto svårare blir det att hålla sig till reglerna.

En dag bestämmer sig Maddy och Olly för att rymma långt bort från allting. Till ett ställe där ingen kan nå dem. Då upptäcker Maddy något som kommer att förändra hela hennes liv för alltid, något hennes mamma hållit hemligt i 18 år.

ÅSIKTER

Vi tycker att boken är en väldigt spännande och lärorik bok som vi rekommenderar att  tonåringar och ungdomar läser eftersom det nog är lättare för ungdomar att förstå och känna igen sig i boken. De kan förmodligen relatera till boken eftersom att de är i ungefär samma ålder som huvudkaraktären eller lite yngre och det är då  lättare att förstå dem som är i ungefär samma ålder som en. Tonåringar kan även känna igen sig i att föräldrar bestämmer för mycket såsom Maddys mamma bestämmer över henne, hon vill inte att Maddy går ut eller att hon umgås med människor hon inte känner eller tycker om.

När man läser boken förstår man hur olika människor reagerar i olika situationer som när t.e.x Maddys mamma kollapsade och mådde psykiskt dåligt av att ha hållit en hemlighet. Medans andra som t.e.x Maddy flyr ifrån det hon vill glömma.

FAKTA

Boken Ingenting och allting släpptes i september 2016 och finns även som film. Ingenting och allting var med i en debatt och blev 1a i New York Times Best Selling i 1 år. Det finns också en till liknande bok av samma författare som heter Idag är allt. Idag är allt släpptes den 1 november 2016 och ingår i generna Fiktion och kärleksroman.

Författaren heter Nicola Yoon och är uppväxt i Jamaica. Hon föddes 1972 och är nu 47 år. Hennes man heter David Yoon och är också författare. Han har bland annat skrivit boken Frankly in love. De har tillsammans har en dotter som heter Penny och var den som gav henne inspiration att skriva boken Ingenting och allting. Nicola in Nicola tog examen på Cornell University och efter det deltog hon i Master of Creative Writing-programmet på Emerson College.


Nicola Yoon