Ett stort problem bland unga

Mobbning är ett stort problem bland unga i Sverige. Varje år drabbas 60 000 barn och ungdomar. Detta är något som vi måste sätta stopp på eftersom att mobbning kan leda till självskadebeteende, det har till och med hänt att folk tar sitt liv för att de har blivit mobbade.

Vad är mobbning?

Mobbning är kränkningar mot en person under en längre tid. Det är inte bara unga som utsätts för mobbning utan det kan även drabba vuxna. Mobbning kan utföras på fem olika sätt fysisk, psykisk och verbal mobbning.

  • Fysisk mobbning är en av de vanligaste typerna av mobbning  och kan utföras med till exempel sparkar, slag, sabotage eller andra typer av fysiska aggressioner.
  • Psykisk mobbning kan bestå av t.ex. utfrysning och subtila metoder som miner, gester, ignorering, undvikande, suckar och blickar.
  • Verbal mobbning är när man utsätts för elaka ord, skvaller, rykten, förtal och överdrifter.

Om du blir mobbad:

Om du blir utsatt för mobbning kan det leda till att du börjar må dåligt. Ibland påverkar det livet så mycket att du får sämre självförtroende eller undviker situationer där mobbarna finns. Till slut kan det gå så långt att du börjar tro på det som mobbarna säger och det kan leda till självskadebeteende.

Det är viktigt att du pratar med någon som kan hjälpa till och sätta stopp på mobbandet. Prata med t. ex en lärare, förälder eller en kompis som du litar på.

Om du mobbar:

Om du mobbar borde du tänka på hur det känns för den/de personerna du mobbar. En del som mobbar förstår inte själva att de gör någon illa.

Så om du mobbar tänk på varför du gör som du gör. Om du mår dåligt själv behöver du inte ta ut din ilska eller ledsamhet över andra då du kan såra de väldigt mycket.

Om någon annan blir mobbad:

Ibland märks det tydligt om någon blir mobbad, men det kan också vara väldigt svårt att se. Om du känner någon som blir mobbad så måste du försöka prata med personen, kanske prata med en vuxen om hur du och den mobbade känner. Om du hör någon säga kränkningar eller som du ser att någon utsätts för fysisk mobbning så ska du gå emellan och säga till.

Elever och lärares tankar om mobbning:

Jag har intervjuat några elever och lärare för att se hur de ser på mobbning och om de har varit med om det. Många av de som jag har intervjuat har sett mobbning på sin gamla eller denna skolan medans andra har hört kommentarer eller sett annat men har inte kunnat avgöra om det är på skoj eller inte.

“Jag hade inte vågat prata med någon om jag hade varit mobbad eftersom att jag hade blivit väldigt privat och man kan bli mobbad för olika grejor som man kanske inte vill dela med sig av. Men som sagt hade jag hållit det inom mig och inte pratat med någon.” – Kevin 8G

Att prata med någon är det bästa man kan göra och det känns skönt för många när man inte behöver hålla det inom sig.

“Jag har själv blivit mobbad och då pratade jag med mina föräldrar som hjälpte mig att våga prata med andra som gjorde att det slutade. Att jag vågade prata med någon var det bästa jag kunde göra.” – Anonym

Jag pratade även med några lärare och frågade om det var någon elev som hade pratat med dem om mobbning.

“Ingen elev har pratat med mig om klassisk mobbning, utan mer om andra saker till exempel utfrysning eller om bråk. Det är viktigt att komma ihåg att man inte är ensam om man är mobbad, det finns många andra i Malmö att vara vän med. Man ska definitivt prata med en vuxen eller en kompis när man är mobbad.” – Vidar  (Eng lärare)

“Här på denna skolan har ingen elev pratat med mig om det, men under alla mina år som lärare har det hänt att elever har pratat med mig och frågat mig om mobbning. Att vända sig till någon som man känner sig trygg med är viktigt om man blir mobbad eller känner sig utanför” – Anna (No lärare)

Om du som mobbad behöver hjälp ska du försöka prata med någon vän eller vuxen om hur du mår och hur du känner. Du kan även ringa till exempel Bris vars nummer är -116 111. Kom ihåg att du är inte ensam och att det finns många som kan hjälpa dig.

Av: Ella Wolff  7g