Därför ska du inte äta kött.


Vi tycker att man borde minska ätandet av kött. Vi menar att det är en vinst för alla; för klimatet, för djuren och för din egen hälsa.

För det första har köttkonsumtionen extremt dålig påverkan på klimatet, det är bland de absolut största anledningarna till att den globala uppvärmningen drastiskt blir värre. Eftersom det just nu pågår en stor kris inom klimatet måste vi agera precis nu för att sätta stopp för att det ska bli sämre.

För det andra är köttätande dåligt för hälsan. Detta eftersom det orsakar större risk att få sjukdomar såsom cancer och diabetes. Det kan till exempel förekomma att något speciellt kött inte är ordentligt rensat eller tillagat.

För det tredje; om man jämför någon som äter kött med någon som inte gör det, så kan man se att det uppenbart kostar betydligt mycket mer i längden att äta och konsumera kött. Därför kan du spara pengar bara genom att äta mer varierat.


Dessutom slaktas otroligt många djur varje år för att vi människor ska kunna äta och ha tillgång till kött. Bara år 2017 slaktades hela 107 miljoner djur enbart i Sverige. Och år 2016 förbrukade vi i Sverige så mycket som 87 kg per person! Detta måste få ett slut!

Detta är bara några av de allra viktigaste anledningarna till att du inte borde äta kött -eller i alla fall borde minska betydligt på din köttkonsumtion.

Vad vi menar med allt detta är inte att är tvungen du bör sluta äta kött helt, men du kan absolut tänka på att äta mer varierat, kanske äta något vegetariskt eller veganskt bara någon gång i veckan till att börja med. Det  hade gjort en mycket större skillnad än vad du tror.

Vi alla måste göra vår del i att rädda klimatet!

Tänk på att du är vad du äter…

Text: Thea Palmér & Alice Soto Kjellberg 7E

Källor:

https://www.pt.se/opinion/insandare/manga-anledningar-att-sluta-ata-kott-10643419.aspx

https://www.myveggie.se/news/8/tio-anledningar-att-inte-aeta-koett

https://djurrattsalliansen.se/2018/02/20/107-miljoner-djur-dodades-sverige-forra-aret/