Österrike-Ungern


Österrike grundades 996 i Tysk-romerska riket vilket var en union av massa små kungariken och växte i såväl makt som yta genom att annektera små fuste omdömen runt sig. År 1278 så tog ätten “Habsburg” över i Österrike och på början av 1700 talet så tog Habsburgätten även över kontrollen i Ungern som annekterades in i “Habsburgska monarkin” (Österrike)

Ätten Habsburg höll inte sig bara i Österrike dock. De spred ätten genom att gifta bort barnen till kungar och prinsar i kungariken långt bort. Det fanns Spanska habsburgska, Burgundiska habsburgska, Franska, Tysk-romerska och Nederländska Habsburg-linjer.

Österrike föll dock i makt under hennes senare år då de förlorade många krig mot både Frankrike och Preussen (Tyskland). De förlorade även Venedig till Italien år 1805 i Napoleonkrigen. I början av kriget blev de även invaderade av Frankrike som tog makten i Österrike under en kort period.

Under en lång period hade Ungerska adeln krävt mer makt och ett mer självständigt Ungern från Österrike därmed bildades år 1867 Den förenade unionen Österrike-Ungern, officiellt kallades den “De i riksrådet företrädda kungarikena och länderna och den heliga ungerska Stefans Kronans länder”

Fast Österrike-Ungern var ett väldigt splittrat land med många olika kulturer och språk, det fanns även öppet stöd för en demokrati i riket vilket försvagade politiken i Österrike-Ungern.

År 1908 annekterade Österrike-Ungern Bosnien som tidigare tillhört Osmanska riket och år 1914 så dödades Franz ferdinand av en Serbisk nationalist vilket därmed ledde till Första världskriget vilket Österriket förlorade.

Österrike hade en hyfsat stark ekonomi fast många delar av riket levde i extrem fattigdom, till exempel Galizien som var fattigast i både Österrike-ungern och hela Europa.

När Österrike sen kollapsade efter första världskriget så bildades många nya länder ur riket, länderna var Jugoslavien (Som bestod av Kroatien, Bosnien, Serbien, Montenegro och Slovenien), Ungern, Österrike och Tjeckoslovakien. (Tjeckien, Slovakien)

Text: Elias, 8C