Vad är grejen med mordet på Kim Wall?


10 Augusti 2017

Kim Wall var en svensk journalist. Hon befann sig på ubåten UC3 Nautilus med ägaren Peter Madsen för att göra ett reportage om ubåten. Hon räknade med att vara på ubåten i 2 timmar. Ubåten lämnar den svenska hamnen vid 19 tiden torsdagen den 10 augusti. Sent på torsdagskvällen är Kim Walls pojkvän orolig över att Kim Wall inte har svarat på telefonen eller återvänt.

11 Augusti 2017

Kl 03 på natten anmäler Kims pojkvän henne försvunnen, eftersom ubåten inte har återvänt till kajplats i Köpenhamn.

Tidigt på fredagsmorgonen började svenska och danska försvaret söka efter ubåten.

Strax efter kl 10 lägger ett fartyg märke på ubåten. Vid Kögebukten söder om Köpenhamn. Man får kontakt med Madsen, som säger att han är på väg mot land.

I en motorbåt fiskar några vänner när de ser ubåten i närheten av Drogdens fyr i Köge bukt. Madsen kom upp ur ubåtens torn när de närmade sig. Vännerna frågade om han var okej.

Peter Madsen svarade:

  • Ja, men kan ni vara vänliga att ligga stilla, för jag ska ner och försöka fixa något som kan vara lite farligt.

Efter att Madsen hade försvunnit ner i ubåten i en liten stund kommer han upp igen. Då börjar ubåten sjunka, han tvingas kasta sig i vattnet.

På land möts han av en kamera.

  • Jag är lite ledsen över det, säger Madsen.
  • Du är ledsen över det?
  • Ja, det är klart eftersom Nautilus har sjunkit.

Runt kl 11 på fredagen räddas Peter Madsen från ubåten. Kim Wall hittas inte.

Ett förhör genomförs med Madsen, som inledningsvis inte misstänks för något brott. Han uppger att han har lämnat av Kim Wall på Refshaleøen. Polisen tror inte på Madsen berättelse. Ett förhör häktas ubåtsägaren för att ha orsakat Kim Walls död. Madsen godkände häktningen men nekar till brott. Under polisförhören ändrar sig Peter Madsen helt angående uppgifterna om att han skulle släppt av Kim Wall på Refshaleøen samma kväll som ubåten lämnat Köpenhamn. Istället säger han att det skedde en olycka ombord som ledde till hennes död.

Kl 17:44 kom beskedet att Peter Madsen misstänks för mord eller dråp.

12 Augusti 2017

Strax före kl 10 påbörjar dansk polis bärgning av ubåten. Under eftermiddagen förhörs Madsen. Peter Madsen misstänks för att ha orsakat kvinnans död på grund av aktsamhet (vållande till annans död). På kvällen bergas ubåten till Nordhavnen i Köpenhamn.  

13 Augusti 2017

På söndags morgonen töms Ubåten på vatten. Vid 10 tiden går kriminaltekniker in i. 11:30 går den danska polisen ut med ett pressmeddelande att ingen kropp har hittats i ubåten. Ubåten ses som en möjlig brottsplats. Polisen menar att ubåten sänkts medvetet men Madsen har uppgett att den sjönk på grund av ett fel i ballasttanken. Polisen söker fortfarande efter den försvunna kroppen.

14 Augusti 2017

Henrik Brix, vaktchef vid Köpenhamnspolisen, säger till Expressen att polisen inte utesluter att svenskan kan ha förts utomlands, exempelvis till Tyskland.
Uppfinnaren Peter Madsen accepterar häktningen men nekar fortsatt till brott, uppger hans advokat.

21 Augusti 2017

Efter flera dagars sökande hittades kvarlevor från Kim Wall i Öresund. Det dröjde över 3 månader innan alla kroppsdelar från Kim Wall hittades. Skadorna från kroppsdelarna stämmer inte med Madsens historia.

16 Januari 2018

Peter Madsen åtalas för mord. Enligt åklagaren var mordet planerat. Åklagaren kräver livstids fängelse eller förvaring på obestämd tid. Madsen åtalas även för brott mot griftefriden samt för grovt sexuellt övergrepp.

8 Mars – 29 April 2018

Rättegången inleds mot den mordmisstänkte Peter Madsen och håller på i 12 dagar.

21 April 2018

Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på Kim Wall.

Elly 7F