Kan alla lita på ordningsmakten?

Jag som en svensk medborgare med utländsk bakgrund kan inte lita på ett polissystem med privilegierade poliser.

Vi lever i ett samhälle där privilegierade individer styr ALLT, verkligen allt. Polisen är styrd av privilegierade personer, vilket är vita, hetrosexuella män.

Om vi tar ett väldigt grovt exempel: Om jag ligger och förblöder och en “svensk” ligger och förblöder så kommer troligen den “svenska” bli vårdad före mig alla dagar i veckan.  

Vi behöver väldigt många fler poliser med bakgrund från utlandet men som ett barn med utländsk bakgrund så växer man upp med mentaliteten och ens egen uppfattning av samhället, polisen och vårdpersonalen – vilket i vanliga fall inte är den bästa. I hela mitt liv har jag växt upp med synen av polisen som om dem var gudar och hjälper dig i alla lägen, men nu så ser jag att det inte alltid är fallet

Det är riktigt dåligt med polissystemet i Sverige men det är betydligt sämre i USA, det är helt korrupt. Mörkhyade blir dödade för ingenting eller anklagade för saker dem ej har begått. Väldigt ofta blir mörkhyade stoppade för inget, dem blir fysiskt och psykiskt misshandlade och detta sker väldigt ofta. Det kanske inte händer så mycket i Sverige men det händer ändå och det är inget att förneka.

Till exempel så redan i år (alltså 2019) så har en ordningsvakt misshandlat en tolvåring i Stockholm, Kista galleri. Tolvåringen och hans vänner befann sig på Kista bibliotek och personalen upplevde att de betedde sig högljutt. De kallade in väktare, vilket skulle avvisa pojkarna från gallerian men de började att misshandla, slå, knuffa och till och med så dunkade en av pojkarnas huvud mot marken så han fick en hjärnskakning.

– Ordningsvakten sade till min lillebror: ”Du har inga rättigheter, bara skyldigheter” och slog hans ansikte mot golvet så han fick hjärnskakning, säger en av de utsatta pojkarnas stora syster Sofia Mohamed i en intervju med Expressen.

Dessa händelser är ej ovanliga i Sverige, framförallt i Stockholms förorter/tunnelbanestationer. I slutet av Januari 2019 så var det en höggravid kvinna med utländsk bakgrund som blev utsläpad av ett tåg för att hon inte hade giltigt resebevis. Vakterna drog ut henne och av det man ser i olika videos så blir hon tvingad att lägga sig på sin gravida mage medans vakterna sätter sig på hennes rygg allt detta sker framför ögonen av hennes lilla barn som också var med henne. Hon blev förd till sjukhus efter denna händelse och de två vakterna blev avstängda.

Det finns mycket mera av sådana händelser där barn och vuxna är inblandade i. Ser ni något mönster här? Majoriteten av dessa händelser där folk blir misshandlade eller utsatta för övervåldet händer ju med folk från en utländsk bakgrund och sedan så blir det bara dem som får det svårt i framtiden.

Kan “färgade” individer lita på ordningsmakten?
Verkligen inte.

Matin Hamzeh, 7F