En ursäkt för hat

När jag går omkring i skolkorridorerna hör jag elever som gör en hel del olika saker. Vissa pratar, andra är på väg till sina lektioner. Majoriteten är dock på sina mobiler och kollar på Youtube. Denna hemsida är underhållning till miljoner människor över hela världen och med en sådan stor sida kan videorna som laddas upp nå många människor. När jag kollar närmare på de videor som brukar kollas på tycker jag att det har uppstått ett problem.

Under de två senaste åren har videor och även artiklar som kritiserar en grupp människor som kallar sig själva “SJW” blivit oerhört populära. SJW står för Social Justice Warriors, en grupp människor som enligt de själva försöker få rättvisa i samhället. De lägger upp på internet och skapar som vem som helst skulle kunna ana har det förstått lett till att en del av dessa människor har överdrivit till våld och till sist att de vänder på orättvisan. Detta är förstås över gränsen och har lett till att folk sagt emot vilket jag håller med om att de borde göra. Motståndet har också gått för långt. Nu när någon som helst nämner något progressivt som att kvinnor borde betalas lika mycket som män, finns det alltid någon som ska påpeka hur detta inte är sant, eller inte är något problem.

Jag tycker att felet grundats i vissa Youtubekanaler. Det finns hela kanaler som enbart handlar om hur “SJW” förstört vårt samhälle. Om man kollar på deras uppladdningar skulle det verka som att det inte finns något som de inte tycker är orättvist och att majoriteten av människor stöttar gruppen. Låt mig då fråga, hur ofta ser du dessa människor i samhället?  Hur ofta ser människor som går omkring och blir kränkta av minsta lilla sak? Jag skulle nog tro att du sällan, om aldrig, ser dessa människor. Detta stora problem som dessa kanaler påstår existerar är så litet eller existerar helt enkelt inte. Att folk blir kränkta av allt är inte nytt, det har bara blivit enklare att få världen att märka dig. Humor till exempel, är något som alla kan känna sig kränkta av. All humor är baserad på någons missnöje, till och med humor som barn skrattar av, roliga ansikten, kan få människor som är missbildade att känna sig kränkta. Nu när internet blivit så lätt att få tag på kan de dela med sig av sina missnöjen överallt.

Efter dessa två år har jag märkt att det blir något slags uppror varje gång någon kvinnlig karaktär visas vara mäktig eller stark i populär media. Ta till exempel den relativt nya Captain Marvel filmen. Denna film har en kvinnlig huvudkaraktär som är en superhjälte, alltså är hon väldigt kraftfull. Denna film har av media kallats för feministiskt propaganda då hon är vad som kallas en Mary Sue. Dessa karaktärer är perfekta, har inga fel, och detta skulle visa hur de försöker visa att kvinnor är bättre än män. Är inte majoriteten av superhjältar Mary Sues? Ta Superman som exempel. Kan du nu i ditt huvud komma på något han är dålig på? Förmodligen inte. Folk har därför med detta argumentet dessutom sagt att filmen symboliserar manshat då Captain Marvel är “kaptenen” över massvis med Marvel superhjältar och är den mest kraftfulla superhjälten i marvel universumet. På vilket sätt är detta sexistiskt? Jag kan nu inte säga att det finns folk som säger att kvinnor är det överlägsna än män, men de förklarar aldrig vad för skillnad det skulle vara ifall karaktären var en man.

Jag håller inte med någon av dessa sidor. Varken “SJW” eller “ANTI-SJW”. Jag tycker båda överreagerar på vardagliga händelser eller överanalyserar saker som egentligt inte försöker påstå något. Detta jag säger nu skulle kunna sägas vara kontroversiellt, men jag tror anledningen till att så många människor blir så kränkta av allt möjligt är eftersom de inte riktigt upplevt vad ett riktigt kris fullt liv innebär. Vi lever under den bästa tiden en människa skulle kunna leva på här i västvärlden. Vi har så mycket mat att vi slösar på den och sjukvården har aldrig varit bättre. Jag tror inte folk riktigt förstår vad de har och försöker hitta stora problem som inte finns. Människor har haft stora gemensamma problem förr i tiden och när det inte finns något underliggande problem försöker vi hitta dem eftersom någonting känns fel. Jag tycker därför att vi borde fråga frågan: Hur påverkar detta mig egentligen? innan vi klagar.

Milton Persson 8E