Såhär kommer du närmare ditt drömliv

Har ni inte alla någon gång drömt om att har mer tid? Tid till att kunna göra sådant som man tycker är roligt? På vardagarna har jag en rutin som de flesta människorna. Jag kommer hem, tar det lugnt genom att kolla på mobilen, sedan pluggar och tränar jag. Jag vet rätt så basic. Men det finns en sak som är ett problem. MOBILEN! Eller närmare sagt skärmen. När jag väl har börjat kolla på den är det som en drog tiden bara flyger förbi och plötsligt är det redan middag och man har inte pluggar eller tränat än.

För några veckor sedan stötte jag på en Youtubevideo som handlade om sociala medier och hur de påverkar våra liv. Jag har alltid tänkt på sociala medier som ett nöje. En sak man gör för att roa sig eller för att hålla kontakt med kompisar från andra länder. Men efter att jag hade kollat på videon började jag se allting ur ett annat perspektiv. De sa att man spenderade alldeles för mycket tid på mobilen. Efter att de hade nämnt det kollade jag själv upp hur mycket tid jag spenderar mobilen varje dag. Jag blev helt chockad när jag såg det. Jag använde min mobil 3 timmar varje dag. Och jag är en av de ungdomarna som inte använder min mobil särskilt mycket. Av erfarenhet kan jag säga att en ungdom använder sin mobil ungefär 4 timmar varje dag. Om man räknar på det blir det 60 dagar om året, 2 månader, ett helt sommarlov. 2 månader! Som man skulle kunna använda till att faktiskt träffa sina vänner på riktigt. Två månader till att ha tid till göra det man alltid har velat göra. Till exempel möblera om sitt rum, laga den speciella maträtten som tar 4 timmar att göra eller börja träna mer. Efter att jag hade tagit reda på det ville jag göra en förändring i mitt liv.

Jag började ett experiment. Samma experiment som genomfördes i Youtubevideon. Experimentet gick ut på att inte använda mobilen på en vecka. Det var en av de svåraste sakerna jag någonsin hade gjort. Jag hade plötsligt tid. Jag satt på riktigt och visste inte vad jag skulle göra, jag hade aldrigt varit uttråkad innan. Först när man känner uttråkan inser man hur mycket tid det är som försvinner på grund av mobilen. Det var då jag märkte att samhället faktiskt har ett problem. Ni vet när vuxna säger “ Man ska leva livet istället för att stirra på en skärm”. Jag hade aldrig tagit det seriöst jag bara sa “ ja, men jag har inget problem ”. Men när jag väl la bort mobilen var det första jag började med var att leva på riktigt. Jag kände mig inte lika trött och definitivt inte lika stressad. Nu hade jag tid till att träna fyra gånger vecka och  tillräckligt med tid för pluggandet. Jag levde typ mitt drömliv. Jag blev inte stressad längre över att mina kompisar la upp ett inlägg på instagram med #så förbered inför provet. För att jag aldrig såg inlägget, jag tog hand om mitt egna liv. Istället för att leva andras liv genom sociala medier. Jag var allmänt lyckligare. Det var precis som aktivisten Jaron Lanier, som har skrivit böcker om sociala medier och deras effekter, hade lovat. Jag förstår om folk inte håller med mig. Men tro mig det finns inget bättre än att ha tid till det man tycker om. Jag är väl medveten om att jag låter som en 60 åring som tycker att alltid var bättre förr. Samtidigt är sanningen att det är fler och fler ungdomar som lider av depressioner och psykisk ohälsa. Jag vill inte skylla på att det är bara mobilens fel. Å andra sidan tycker jag att drogen mobilen är lika skyldig som mobbaren.

Om ni är intresserade av att göra ert liv lite mer likt drömlivet så vet ni nu vad ni ska göra. Lägg ifrån skärmen och börja bli kreativ. Om ni är en tonåring som jag kan nu kanske till och med få bättre betyg för att ni nu har mer tid till att plugga.

Tror mig jag förstår om ni inte håller med mig. Utan Youtube skulle jag aldrig ha lärt mig engelska på samma sätt. Ni är kanske en av de som kan hantera media på rätt sätt. Jag kan säga att jag skulle gärna vilja vara en av de. Dock är det inte så. Även om jag är här och skryter om mitt liv betyder det inte att mitt liv är perfekt. Jag önskar fortfarande ibland att jag inte skulle haft ett problem med skärmen. Men jag lever ändå en slags dröm med sport, vänner och mycket fritid. Som skulle vara komplett om man skulle bygga upp en skidbacke och surfskola i Malmö!